6.3 C
București
duminică, 10 noiembrie 2024
AcasăSpecial"Scutul antirachetă din România ar putea ameninţa Serbia"

„Scutul antirachetă din România ar putea ameninţa Serbia”

Elementele scutului american antirachetă amplasate în România ar putea reprezenta o ameninţare pentru Serbia, aceasta riscând să suporte pagube colaterale în cazul unui eventual atac cu rachetă, susţine profesorul Slobodan Misovici, citat de B92, potrivit Mediafax.

„Trăim într-o perioadă în care are loc un nou Război Rece. Sunt numeroase motive pentru a instala un scut antirachetă la graniţele Rusiei şi cel mai important dintre ele este pentru a demonstra puterea militară şi economică a Statelor Unite şi a ţărilor NATO tuturor celor din comunitatea internaţională. O consecinţă strategică a scutului antirachetă este impunerea necesităţii ca Rusia să construiască un nou scut antirachetă care costă mult, cu scopul de a o secătui economic. Al doilea motiv important este polarizarea internă a populaţiei din Rusia”, a declarat profesorul Slobodan Misovici de la facultatea de Studii de Securitate pentru cotidianul Vecernje novosti.

„Amplasarea unui scut antirachetă la mai puţin de 200 de kilometri de Serbia are un efect negativ asupra securităţii şi creşte vulnerabilitatea ţării noastre”, a explicat profesorul.

„Acest lucru se întâmplă pentru că sistemul nostru antirachetă este învechit. Amplasarea unui scut antirachetă este o provocare pentru toate ţările din Europa de Sud-Est şi din Balcani, deoarece necesită cheltuieli mai mari pentru menţinerea securităţii la un nivel necesar. Acesta va genera probabil costuri adiţionale şi presiuni asupra ţării noastre din cauza aderării la NATO şi asupra sistemului european colectiv de apărare şi securitate”, a subliniat el.

Misovici crede că scutul antirachetă din România va obliga Serbia să facă o alegere dificilă şi anume să decidă să nu investească în apărare şi să îşi reducă astfel securitatea sau să îşi sporească cheltuielile.

„NATO nu va efectua presiuni asupra Serbiei pentru a adera oficial după amplasarea scutului antirachetă în România”, a declarat el, adăugând că scopul scutului antirachetă este să exercite presiune pshilogică şi economică asupra Rusiei, nu să declanşeze un război nuclear.

„Totuşi, cel care are puterea are o mare problemă deoarece este tentat permanent să o folosească. În cazul unui conflict la scară mare, Serbia ar putea să devină uşor o victimă colaterală nu numai din cauza scutului antirachetă din România, ci şi din cauza bazelor americane din Kosovo. Un pericol mult mai mare pentru tot sud-estul Europei îl reprezintă posibilitatea ca centrala nucleară de la Kozlodui să fie atacată”, a declarat profesorul.

Cele mai citite

Firmele din sectorul 1, premiate de CCIB

Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), cu sprijinul Primăriei de sector, a organizat în Aula Carol I din sediul său istoric Topul...

Donald Trump revine în forță pe scena politică. Ce roluri ar putea avea în noua administrație cei din familia sa

După câștigarea unui nou mandat, Donald Trump nu este singurul membru al familiei sale care revine în atenție. În seara victoriei, alături de el,...

Volumul plăţilor instant, în România, a înregistrat o creştere de 92,94%, în primele 10 luni

Această evoluție arată interesul crescut şi încrederea utilizatorilor în tranzacţiile rapide şi sigure Datele Transfond relevă faptul că, în prezent, infrastructura de plăţi instant cuprinde...
Ultima oră
Pe aceeași temă