20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialScutul antirachetă devine realitate (VIDEO)

Scutul antirachetă devine realitate (VIDEO)

 

Este oficial,! Au început lucrările de construcţie la scutul antirachetă de la Deveselu. Evenimentul era aşteptat de români şi de americani, deopotrivă. Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a spus că baza militară va conferi securitate atât României cât şi ţărilor din zonă, deoarece ţara noastră este graniţă NATO.

De altfel, pentru România, baza militară de la Deveselu are, în primul rând, importanţă strategică, prin menţinerea legăturilor de cooperare cu SUA şi statele membre NATO. Există însă şi o componentă economică. Aproximativ 700 de persoane ar trebui angajate pentru finalizarea construcţiei proiectului şi se estimează că 200 de militari americani şi personal auxiliar vor rămâne o perioadă la Deveselu.

Citeşte şi: De ce este România astăzi în faţa unui moment istoric

Traian Băsescu, prezent la ceremonia de la Deveselu, a spus că ”pentru noi, românii, evenimentul poate are o semnificaţie mai adâncă, ce se referă la integrarea României în sistemele şi structurile NATO, care va asigura una dintre cele mai perfecţionate soluţii de protejare a cetăţenilor europeni şi americani împotriva atacurilor balistice. Mai mult, semnificaţia evenimentului de azi arată că aliaţii noştri au capacitatea să îşi apere cetăţenii de orice tip de ameninţare”.

Alexander Vershbow, secretarul general adjunct NATO a declarat că ”ameninţările la adresa securităţii Europei sunt reale”, iar baza de la Deveselu va deveni o componentă importantă în sistemul balistic al NATO. Instalaţiile primului sistem de apărare antirachetă din Europa vor costa peste 130 de milioane de dolari. Lucrările începute luni vor dura 760 de zile, potrivit termenului anunţat de oficiali. În această perioadă vor fi cons­truite instalaţiile de stocare şi lansare a rachetelor şi întreaga infrastructură necesară unei baze militare. Proiectul conţine rezervoare de apă potabilă, reţele de canalizare şi gaze, precum şi o centrală electrică autonomă. Autorităţile se aşteaptă că baza de la Deveselu va deveni funcţională în 2015.

La evenimentul de la Deveselu au participat preşedintele Traian Băsescu, ministrul Apărării, Mircea Duşa, secretarul de stat MAE Bogdan Aurescu,conducător al negocierilor cu SUA pe dosarul scutului antirachetă, Duane Butche, însărcinatul american cu afaceri al Ambasadei SUA, James Miller, adjunctul secretarului Apărării al SUA pentru politică de apărare, Alexander Vershbow, secretar general adjunct NATO şi Sorin Ducaru, asistent al secretarului general al NATO pentru ameninţări emergente de securitate.

Mircea Duşa, ministrul Apărării, a declarat luni la Deveselu că valoarea cheltuielilor pe care le va derula partea română pentru baza militară până la operaţionalizarea acesteia se ridică la aproximativ 40 de milioane lei. În 2013 vor fi cheltuite aproximativ cinci milioane de lei.

”Baza militară va conferi sercuritate României, dar şi ţărilor din zonă, deoarece  ţara noastră este graniţă NATO”, a precizat Mircea Duşa.

Citeşte şi: Traian Băsescu, la Deveselu: Această zi semnifică intrarea în clubul statelor membre NATO

Traian Băsescu a declarat că pentru români, această zi semnifică ”intrarea în clubul statelor membre NATO care vor asigura una dintre cele mai performante soluţii pentru cetăţenii români şi americani în cazul unor atacuri cu rachetă. Baza începe de la securitate”.

”Vă doresc să aveţi satisfacţia pe care o am eu azi. Sentimentul meu este cel al unei datorii împlinite”, a mai spus şeful statului.


// <![CDATA[
www_server_root = 'http://worker.contentchannel.ro/player';
if(typeof flowplayer == 'undefined') {
document.write('’);
document.write(”);
}
var domain = document.domain;
var domain_split = domain.split(‘.’);
var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1];
document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/578af74dd7aeff6bab051f6f7e2c010c/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));
// ]]>


content channel

James Miller, adjunctul secretarului Apararii al SUA pentru politica de aparare, spune că România este un partener de încredere la misiunile internaţionale şi unul dintre cei mai capabili parteneri. Miller a mai precizat că SUA vede un mate potenţial în reaţiile cu România şi că angajamentul Statelor Unite pentru scutul european antirachetă rămâne nezdruncinat. 

Citeşte şi: James Miller: Pentru SUA, România a devenit unul dintre cei mai de încredere parteneri

”E o ţară care exportă securitatea pretutindeni. România de astăzi reflectă parteneriatul pe care îl are cu SUA”.

La Bază Militară Deveselu (judeţul Olt) a început ceremonia oficială de marcare a începerii lucrărilor principale de construcţie la componenţa din România a scutului antirachetă.

La eveniment sunt prezenţi preşedintele Traian Băsescu, ministrul Apărării, Mircea Duşa, secretarul de stat MAE Bogdan Aurescu,conducător al negocierilor cu SUA pe dosarul scutului antirachetă, Duane Butche, însărcinatul american cu afaceri al Ambasadei SUA, James Miller, adjunctul secretarului Apărării al SUA pentru politică de apărare, Alexander Vershbow, Secretar General Adjunct NATO şi Sorin Ducaru, asistent al Secretarului General al NATO pentru ameninţări emergente de securitate.

Citeşte şi: Duşa: Lucrările la baza de la Deveselu încep luni

MAi sunt invitaţi şi reprezentanţi ai ministerelor de Externe din Polonia şi Turcia.

Preşedintele Traian Băsescu a ajuns în urmă cu puţine momente la deveselu, în Judeţul Olt, pentru a participa la ceremonia care dă startul lucrărilor proncipale de construcţie a scutului antirachetă.

Şeful statului se va întâlni cu oficialii români şi americani prezenţi aici, luni dimineaţă.

De asemenea, ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, a avut luni, 28 octombrie, la sediul M.Ap.N., o întrevedere cu oficiali americani şi ai NATO premergătoare ceremoniei prilejuite de începerea lucrărilor principale de construcţie la Facilitatea de apărare antirachetă de la Deveselu.

Ministrul Duşa a spus că ziua de astăzi este una deosebit de importantă, “marcând începutul unei noi etape – cea finală – în derularea procesului de operaţionalizare a Bazei de la Deveselu”, potrivit unui comunicat remis de Ministerul Apărării.

Citeşte şi: Ministrul Apărării, în SUA: Duşa a discutat cu omologul american despre Afganistan, avioanele F16 şi despre baza de la Deveselu

“Parteneriatul Strategic dintre Statele Unite ale Americii şi România reprezintă una dintre direcţiile de acţiune fundamentale ale politicii externe şi de apărare a ţării noastre. Suntem recunoscători pentru sprijinul major acordat de SUA la nivelul cooperării militare bilaterale, relaţie pe care o apreciem ca fiind una bazată pe încredere”, a precizat ministrul apărării naţionale.

La rândul său, adjunctul secretarului american al apărării pentru politica de apărare, dr. James Miller, a mulţumit României pentru rolul important asumat în cadrul Parteneriatului Strategic.

La finalul întrevederii, ministrul apărării naţionale a oferit oficialului american cea mai înaltă distincţie a M.Ap.N., Emblema de Onoare a Armatei României, cu însemn de pace, “în semn de înaltă apreciere pentru contribuţia remarcabilă adusă în procesul de implementare a Acordului dintre SUA şi România privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice”, dar şi un cadou simbolic – o sabie.

De asemenea, ministrul Duşa a oferit un cadou simbolic şi lui Frank Rose, asistentul secretarului de stat pentru politica spaţială şi de apărare.

La întâlnirea de la Ministerul Apărării Naţionale au mai participat secretarul general adjunct al NATO, ambasadorul Alexander Vershbow, şi asistentul Secretarului General al NATO pentru riscuri de securitate emergente, ambasadorul Sorin Ducaru.

Ce este şi cât costă scutul antirachetă

Instalaţiile primului sistem de apărare antirachetă din Europa vor costa peste 130 de milioane de dolari.

Modulele în interiorul cărora vor fi instalate cele trei baterii a câte opt rachete interceptoare vor fi amplasate la sol şi nu în buncăre sub pământ, aşa cum s-a crezut iniţial. Dacă în prima etapă românii au fost cei care s-au ocupat de construcţia unor facilităţi temporare pentru Baza de la Deveselu în schimbul a 3 milioane de dolari, la cea de-a doua fază participă doar.

Pentru întregul proiect al scutului, Comandamentul Naval al SUA a încheiat un contract de aproape 6 milioane de dolari cu o firmă americană pentru servicii de mentenanţă.

Pentru construirea instalaţiilor primului sistem de apărare antirachetă din Europa, o altă companie americană va primi 134 de milioane de dolari.

Americanii vor muta structura unei clădiri de patru etaje, unde va fi instalat un radar, de pe Coasta de Est a Statelor Unite în România. De asemenea, firma va construi în ţara noastră drumuri, clădiri pentru asistenţă şi utilităţi menite să susţină sistemul AEGIS.

Lucrările principale încep luni şi vor dura 760 de zile, timp în care se vor construi instalaţiile de stocare şi lansare a rachetelor precum şi întreaga infrastructură necesară, de la rezervoare de apă potabilă la reţele de canalizare şi gaze precum şi o centrală electrică autonomă.

Cele 24 de rachete care vor fi instalate la Deveselu fac parte din faza a II-a a EPAA şi sunt menite să asigure apărarea de eventuale rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune lansate din zona Orientului Mijlociu, cel mai probabil din Iran, spre Europa.

Ştire în curs de actualizare.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă