16.9 C
București
sâmbătă, 24 februarie 2024
AcasăSpecialScutiri de TVA pentru institutiile de invatamant

Scutiri de TVA pentru institutiile de invatamant

Directia Generala a Finantelor Publice Constanta anunta ca, potrivit noilor reglementari legale, publicate de curand in Monitorul Oficial, sunt scutite de taxa pe valoarea adaugata livrarile de bunuri si prestarile de servicii rezultate din activitatea specifica autorizata, efectuate in tara de unitatile si institutiile de invatamant superior nominalizate la art. 55 din Legea invatamantului nr. 84/1995. De asemenea, sunt scutite de plata TVA si celelalte unitati si institutii cuprinse in sistemul national de invatamant, cum ar fi universitati, institute, academii de studii si scoli de studii postuniversitare, institutiile si unitatile de invatamant particular acreditate.

Impozit conform conventiilor intranationale

DGFP anunta noutati si cu privire la aplicarea conventiilor de evitare a dublei impuneri. Astfel, in situatia prezentarii in termenul de prescriptie a certificatului de rezidenta fiscala care atesta ca beneficiarul venitului are rezidenta fiscala intr-un stat semnatar al conventiei de evitare a dublei impuneri cu Romania, veniturile obtinute de acest nerezident din Romania sunt impozabile potrivit conventiei, in conditiile in care certificatul de rezidenta fiscala mentioneaza ca beneficiarul venitului a avut, in termenul de prescriptie, rezidenta fiscala in acel stat contractant pentru toata perioada in care s-au realizat veniturile.

Mai multi bani la buget

Exista noutati si in ceea ce priveste colectarea creantelor bugetare. Astfel, pentru contribuabilii persoane juridice ale caror sedii secundare au declarat impozitul pe veniturile din salarii la organul fiscal competent, folosind codul de identificare fiscala al sediului secundar, dar plata aferenta acestei obligatii bugetare a fost efectuata de catre contribuabilul persoana juridica folosind propriul cod de identificare fiscala, plata se considera efectuata de catre sediul secundar, fara calcul de obligatii fiscale accesorii de la data efectuarii platii de catre contribuabilul persoana juridica.
Reglarea evidentei analitice pe platitori se va face pe baza cererii depuse de contribuabili, insotita de documentatia necesara.
Toate aceste reglementari sunt prevazute de ordinul Ministerului Finantelor Publice nr. 1445/2005 si publicate in Monitorul Oficial nr. 880 din 30 septembrie 2005.

Cele mai citite

Judecătoarea din procesul lui Vlad Pascu cercetată disciplinar

Judecătoarea Ioana Ancuţa Popoviciu, cea în mâinile căreia stă soarta unuia dintre cele mai răsunăătoare procese din ultimii ani, cel al lui Vlad...

Modificări ale liniilor STB 93 și 168

Linia de troleibuze 93 va fi prelungită începând de mâine până în cartierul Constantin Brâncuşi, iar pe acest traseu vor circula numai troleibuze noi...

Judecătoarea din procesul lui Vlad Pascu cercetată disciplinar

Judecătoarea Ioana Ancuţa Popoviciu, cea în mâinile căreia stă soarta unuia dintre cele mai răsunăătoare procese din ultimii ani, cel al lui Vlad...
Ultima oră
Pe aceeași temă