12.2 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialScrutin istoric in Franta

Scrutin istoric in Franta

44 milioane de alegatori au fost chemati ieri la urne, in cadrul unui scrutin prezidential istoric. Participarea a fost importanta, peste 31% la orele pranzului, semn ca a fost perceputa importanta acestui scrutin ce a provocat nu doar pasiuni, ci si o noua atitudine fata de vot.
De luni bune, nu doar partidele, ci si tot felul de asociatii sau chiar grupuri de rap au reusit sa treaca un cuvant de ordine pana printre tinerii din cartierele cu probleme care nu votau niciodata. Acum a devenit cool sa votezi. Nu neaparat pentru un program cat, mai cu seama, sa votezi impotriva.
"Electoratul popular" ramane marea necunoscuta in acest prim scrutin, cu sansa de a se perpetua ca enigma si in cel de al doilea tur.
Trecerea la euro a largit categoria saracilor, iar peripetiile pe care le cunoaste economia franceza au indus un sentiment de insecuritate care a atins si clasele mijlocii. Optimismul e marfa rara, promisiunile candidatilor nu par credibile. Dar lumea spera, in secret, ca se va intampla ceva decisiv, ca va incepe pentru Franta o noua etapa. Sarkozy a fost primul care sa promita… posibilul! El si cativa din competitorii lui reprezinta o noua generatie de politicieni; s-au debarasat de elefantii partidelor, vor sa introduca un stil nou, sa reabiliteze clasa politica.
Cei 12 candidati nu au somat deloc, mitingurile s-au succedat pana in ultima clipa. Niciodata nu s-a vazut mai multa lume. Cativa dintre candidatii care se vad ajunsi in turul al doilea si-au programat deja viitoarele mitinguri: nu mai putin de cinci pentru Nicolas Sarkozy. Nu raman mai prejos M-me Royal si Monsieur Bayrou, dar nici Le Pen.
La ora cand scriu aceste randuri nu se cunosteau inca finalistii. Daca socotim ca Sarkozy e inconturnabil, pentru el cel de al doilea tur va fi si mai dificil. Daca votantii au degajat o surpriza de proportii eliminandu-l pe unul din primii doi favoriti, va fi un moment de mare fierbere, se va intoarce cu vuiet o mare pagina.

» Cifre
Peste doua milioane de alegatori s-au inscris pe liste in plus fata de acum cinci ani. Pentru prima oara, doua milioane au votat cu o zi inainte in departamentele si teritoriile de peste mari, deoarece la editiile precedente se instalase un oarecare dezinteres, fiindca rezultatele erau in mare cunoscute.

» Problema mare cu eroina Frantei
Ségolène Royal si-a dus intreaga campanie exploatand subliminal o imagine-sinteza ce trimite si la eroina nationala, si la mama crestinismului, incercand sa proiecteze din amandoua imaginea femeii dinamice moderne. Nu putini vad in centristul Bayrou marea surpriza a acestui scrutin.

Cele mai citite

Gabriela Firea anunță că situația lui Cătălin Cârstoiu va fi discutată în coaliție în curând

Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat joi că situaţia candidatului susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, ar urma să...

Alexandru Rafila are încredere în rezultatele anchetei de la Spitalul „ Sf. Pantelimon” din București

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, joi, că nu are niciun motiv să considere că rezultatele anchetei interne de la Spitalul "Sf. Pantelimon" nu...

STB va avea sâmbătă, 20 aprilie, 10 linii cu trasee modificate pentru evenimentul sportiv „The Color Run Celebration Tour 2024”

STB îi anunță pe călători că, sâmbătă, 20 aprilie, 10 linii au trasee modificate pentru evenimentul sportiv „The Color Run Celebration Tour 2024”. Societatea...
Ultima oră
Pe aceeași temă