16.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialScrutin crucial in Ucraina

Scrutin crucial in Ucraina

37 de milioane de alegatori ucraineni au fost chemati ieri la urne pentru desemnarea celor 450 de membri ai noului Parlament – considerat, potrivit reformei constitutionale, elementul-cheie in alcatuirea noului guvern.
Presedintele Viktor Iuscenko le-a cerut ucrainenilor, in cadrul unui discurs televizat, ca la scrutin sa aiba in vedere ca decid „intre trecut si viitor”. „Este pacat ca fortele care au falsificat alegerile prezidentiale si i-au umilit pe cetateni sa ceara o revansa. Dar cred in intelepciunea poporului ucrainean”, a spus seful statului, solicitand electoratului sa sustina viziunea sa de dezvoltare a tarii.
Pentru Iuscenko, miza este majora, dat fiind ca prerogativele prezidentiale au fost reduse – in baza unei reforme constitutionale intrate in vigoare in luna ianuarie – in favoarea Parlamentului. Ieri, dupa iesirea de la urne, seful statului a declarat ca partidul sau, Ucraina Noastra, va purta, incepand de astazi, discutii cu fostii parteneri din coalitia „portocalie”, mentionand insa ca ia in considerare „mai multe optiuni”, ceea ce a condus la speculatii ca nu ar fi exclusa nici o eventuala coalitie cu fostul adversar la prezidentialele din 2004, Viktor Ianukovici.
Majoritatea sondajelor preelectorale indicau insa faptul ca Partidul Regiunilor condus de Ianukovici – mare invins din 2004, sustinut de Moscova – ar putea obtine cel mai bun rezultat. Acesta a promis de altfel in timpul campaniei electorale ca va reabilita, in cazul victoriei, bunele relatii cu Moscova, ca limba rusa va deveni a doua limba de stat si ca va renunta la planurile Ucrainei de a adera la NATO.
Potrivit acelorasi sondaje, pe locul doi s-ar clasa formatiunea Ucraina Noastra, condusa de Iuscenko, urmat de Blocul Iulia Timosenko, fondat de fostul premier demis anul trecut. Conform predictiilor, voturile reunite ale partidelor „revolutiei portocalii” conduse de Iuscenko si Timosenko, ar depasi deci formatiunea lui Ianukovici, dar analistii dadeau drept putin probabil ca actualul presedinte sa formeze o coalitie cu partidul fostului sau premier, tinand cont de relatiile tensionate dintre partenerii de odinioara.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă