Vicepreşedintele PPE, Manfred Weber, a trimis o scrisoare ministrului francez de interne, Brice Hortefeux, şi omologului său din Germania, Thomas de Maiziere, pe tema aderării României la Schengen, în care cere Parisului şi Berlinului un plan de acţiune în vederea aderării, scrie NewsIn,
care prezintă textul integral al scrisorii trimisă de vicepreşedintele popularilor europeni miniştrilor din Franţa şi Germania:
Domnule ministru,
În permit să vă contactez în legătură cu una dintre priorităţile preşedinţiei ungare, adică aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.
În scrisoarea dvs. din 21 decembrie 2010, trimisă preşedinţiei belgiene şi preşedinţiei ungare a Consiliului, semnată, de asemenea, de omologul dvs. german, ministrul de interne, Thomas de Maiziere, v-aţi exprimat opoziţia faţă de aderarea Bulgariei şi României la spaţiul Schengen în situaţia actuală.
Explicaţi în această scrisoare că criteriile de aderare a celor două ţări nu sunt încă îndeplinite, lacune considerabile persistă în ceea ce priveşte Mecanismul de Cooperare şi Verificare stabilit prin acordul încheiat în momentul aderării la Uniunea Europeană, în 2007. Sunt notate probleme în special în domeniul luptei împotriva corupţiei şi a crimei organizate. Acesta este motivul pentru care, după cum argumentaţi, aderarea celor două ţări la spaţiul Schengen nu ar trebui să devină efectivă decât în urma unei ameliorări substanţiale a situaţiei în ceea ce priveşte domeniile menţionate şi cu garanţia că o reformă judiciară va fi iniţiată în cele două ţări. Subliniaţi, totuşi, că progrese tehnice notabile au fost realizate şi fac obiectul unei aprecieri pozitive a mecanismului de evaluare Schengen.
Grupul PPE din Parlamentul European consideră că este necesar să fie trimis un semnal politic puternic în privinţa Bulgariei şi României, pentru a le asigura în legătură cu perpectiva onestă şi explicită a unei aderări prompte, subliniind, în acelaşi timp, că progrese în materie de securitate rămân o condiţie prealabilă. În plus, în cadrul rapoartelor de evaluare, Comisia Europeană face o apreciere pozitivă în ceea ce priveşte aptitudinea celor două ţări de a adera la spaţiul Schengen.
În acest context, v-aş fi foarte recunoscător dacă aţi dori să interveniţi pe lângă preşedinţia Consiliului, pentru ca raportul de evaluare să fie transmis oficial Parlamentului European în cel mai scurt termen posibil. Este absolut regretabil că Consiliul, după intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona, este în continuare reticent în a garanta Parlamentului European o tansparenţă adecvată.
Considerăm că accesul Parlamentului European la aceste documente este pe deplin justificată şi legitimă şi ar facilita cooperarea noastră viitoare. Grupul PPE doreşte, de asemenea, să sublinieze că ar fi foarte oportun să-i fie încredinţat Agenţiei Europene pentru Gestionarea Cooperării Operaţionale la Frontierele Externe (FRONTEX), un rol important în ceea ce priveşte evaluarea situaţiei spaţiului Schengen.
Ţin să vă asigur că grupul PPE este, din principiu, reticent la orice extindere precipitată a spaţiului Schengen. Cu toate acestea, mi se pare regretabil să se lase impresia că UE ar stabili noi condiţii, modificând astfel procesul în curs, ca reacţie la experienţele negative din trecut, cum ar fi liberalizarea procesului de vize, care ar fi făcut obiectul unui proces precipitat.
Vă rog, prin prezenta, domnule ministru, ca şi pe colegul dvs, ministrul Maiziere, să acţionaţi cât mai rapid, demonstrând Bulgariei şi României că pot îndeplini condiţiile de aderare la Schengen în cel mai scurt termen şi într-o manieră minuţioasă. V-aş fi, de asemenea, recunoscător dacă cele două ministere pe care le conduceţi ar pune la punct un plan de acţiuni în acest scop, care ar folosi drept linie de conduită pentru cele două ţări, în limitele Mecanismului de Cooperare şi Verificare agreat. Este vorba în primul rând despre a fi evitate confuziile în ceea ce priveşte regulile pe care le au de îndeplinit şi în ceea ce priveşte perspectiva aderării. În ceea ce mă priveşte, sunt convins că cele două ţări vor face tot posibilul pentru a prezenta într-un termen cât mai scurt programe de aplicare adaptate, dacă li se vor da indicaţiile necesare. Ţin să precizez că aceste condiţii ar rămâne, evident, valabile pentru toate statele membre ale spaţiului Schengen.
Grupul nostru politic consideră că este necesar să fie oferită o perspectivă Bulgariei şi României de a adera la acest spaţiu în viitorul apropiat. Considerăm, de asemenea, posibil ca cele două ţări vor reuşi să îndeplinească condiţiile de aderare în cursul anului 2011, dacă îşi vor accelera eforturile.
Îmi permit să trimit o copie a acestei scrisori, pentru informare, ministrului Sandor Pinter, în numele preşedinţiei ungare, ministrului Ţvetan Ţevtanov, ministrului Traian Igaş, precum şi comisarului Cecilia Malmstrom.
În speranţa că pot conta pe sprijinul dumneavostră şi aşteptând un răspuns din partea dumneavoastră, vă rog să primiţi, domnule ministru, salutările mele.
Manfred Weber
Membru al Parlamentului European