Aproximativ 1.000 de persoane au semnat o scrisoare de susținere pentru comunitatea minorităților sexuale (LGBT), după ce Coaliția pentru Familie a depus trei milioane de semnături pentru modificarea Constituției, pentru ca articolul 48 să stipuleze că o căsătorie poate fi făcută doar dintr-un bărbat și o femeie.
Inițiativa Coaliției a stârnit numeroase controverse în societatea civilă, pentru că această precizare apare deja în Codul Civil. Organiația Accept, care apără drepturile persoanelor LGBT, a atras atenția că inițiativa urmăreste, de fapt, interzicerea căsătoriilor între persoanele de același sex.
Printre semnatarii scrisorii de susținere, se numără actori, regizori, scriitori, jurnaliști, activiști pentru drepturile omului, dar și fotografi, studenți, bucătari, contabili, profesori, arhitecți și antropologi.
Susținătorii comunității gay consideră că ”această campanie (a Coaliției pentru Familie, n.red.) nu are fundament social şi nici justificare legală, iar scopul și efectul real este acela de a discrimina nişte cetăţeni”.
”Iniţiativa de modificare a articolului 48 din Constituţie încalcă articolul 152 din actul fundamental, care limitează revizuirea, “dacă are ca rezultat suprimarea drepturilor şi a libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor sau a garanţiilor acestora” (alineat 2). Aşadar, considerăm demersul Coaliţiei pentru Familie ca nerespectând principiul democratic al protecţiei minorităţilor. Toţi cetăţenii sunt egali în faţa legii, iar statul, prin instituţiile sale laice, are datoria de a garanta cadrul legal potrivit pentru ca drepturile acestora să fie respectate, indiferent de etnie, rasă, orientare sexuală, gen sau identitate de gen, abilitate sau statut socio-economic”, se mai arată în scrisoarea remisă redacției de organizația MozaiQ.
De altfel, și sociologul Mircea Kivu, și activista și profesoara universitară Oana Băluță au atras atenția că inițiativa Coaliției pentru Familie încalcă articolul 152 din Constituția României. De asemenea, și activistul Florin Buhuceanu, fost director Accept și membru al organizației, a explicat că „nu vorbim de o inițiativă pentru familie, ci de una împotriva ei. Coaliția pentru Familie lovește în dreptul românilor la viață privată și de familie încercând să organizeze un referendum care să priveze de protecție constituțională toate acele familii care nu sunt bazate pe căsătorie. Vorbim aici, într-adevăr, de persoane LGBT, dar și de familii precum cele monoparentale, familii extinse în care bunicii răspund de creșterea copiilor, familii formate din cupluri heterosexuale care trăiesc într-un parteneriat consensual.”
Citește și: De ce are şanse de succes iniţiativa de modificare a Constituţiei
Luni, Coaliția a depus la Parlament trei milioane de semnături pentru modificarea articolul 48 din Constituție, caresă prevadă că mariajul se face doar între un bărbat și o femeie. Formularea propusă pentru articolul 48, alineatul 1, din Constituție este: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor”. Actualul text al legii fundamentale se referă la căsătoria dintre soți.
Coaliția a avut la dispoziție șase luni pentru a strânge semnăturile, ducând o campanie vocală privind protejarea familiei tradiționale. Inițiativa nu a fost lipsită de controverse, mai multe ONG-uri și elevi acuzând că mai mulți profesori au făcut presiuni pentru ca elevii să semneze pentru modificarea Constituției.
Printre inițiatorii modificării Constituției, se numără și prezentatoarea TV Liana Stanciu, Vlad Miriță și Tudor Șisu, dar și reprezentanți ai Bisericii Baptiste, Bisericii Catolice și Bisericii Reformate.