11.5 C
București
marți, 20 februarie 2024
AcasăSpecialScriitorul Orhan Pamuk reacționează, în premieră, la acțiunile guvernului turc, la două...

Scriitorul Orhan Pamuk reacționează, în premieră, la acțiunile guvernului turc, la două luni de la lovitura de stat eșuată: Din păcate, libertatea de gândire nu mai există. Suntem pe punctul de a ne îndepărta cu toată viteza de un stat de drept către un regim al terorii

Scriitorul turc Orhan Pamuk, laureat al premiului Nobel pentru Literatură în 2006, consideră că patria începe să semene cu un „regim al terorii”. Reacția sa vine după ce un jurnalist influent a fost arestat în Turcia, potrivit News.ro.

„Sunt extrem de furios, îmi exprim cele mai virulente critici împotriva arestării scriitorului Ahmet Altan, una dintre cele mai importante condeie ale jurnalismului turc, precum şi a arestării fratelui său, Mehmet Altan, cadru universitar şi economist de renume “, a scris Pamuk într-un articol publicat în La Repubblica şi preluat de Agence France Presse (AFP).

Aceasta este prima luare de poziție a scriitorului, după numeroasele arestări, ca urmare a loviturii de stat eșuate din 15 iulie. Astfel, laureatul premiului Nobel pentru Literatură susține că autoritățile turce sunt pe cale „să închidă în celule toate persoanele care îşi permit să exprime critici chiar şi minimale ale acţiunilor guvernului…pe baza celei mai puternice uri”.

„Din păcate, liberatea de gândire nu mai există. Suntem pe punctul de a ne îndepărta cu toată viteza de un stat de drept către un regim al terorii”, adaugă scriitorul, cerând ca toţi scriitorii şi jurnaliştii să fie eliberaţi „cât de repede”, înainte de a se înfăţişa în faţa justiţiei, dacă e nevoie.

Orhan Pamuk, un critic de-al lui Erdogan şi înaintea tentativei de lovituri de stat din iulie, nu s-a exprimat până acum public în privinţa ultimelor evenimente de la Ankara. Agenţia de presă pro-guvernamentală Anadolu a anunţat că Ahmet Altan, una dintre figurile emblematice ale jurnalismului turc, şi fratele său Mehmet au fost arestaţi în cadrul anchetei care vizează tentativa de lovitură de stat atribuită de autorităţi predicatorului Fethullah Gülen.

Potrivit cotidianului Hürriyet, cei doi vor răspunde pentru atitudinea pe care au avut-o imediat după puci la postul de televiziune  Can Erzincan TV, considerat gulenist şi închis, în timpul unei emisiuni moderate de Nazli Ilicak, încarcerată şi ea la finalului lunii iulie.

Intervenţia drastică a lui Orhan Pamuk vine după ce alţi doi scriitori turci, Burhan Sönmez şi Elif Shafak au luat frecvent poziţie în ultimele luni. Burhan Sönmez, autorul volumului „Istanbul, Istanbul”, care  locuieşte astăzi în Turcia, după ce, vreme de un deceniu, a fost nevoit să trăiască în exil, a spus, într-un interviu pentru News.ro, că Turcia fost scena unei confruntări între două forţe pro-Islam: regimul lui Erdogan şi mişcarea lui Fethullah Gulen, care ar sta în spatele tentativei de a răsturna, pe cale militară, regimul de la Ankara. Chiar şi aşa, în contextul în care

Erdogan foloseşte eşecul puciştilor în avantajul instaurării unui regim autoriar, un „one-man-state” asemenea unui sultan, în deplin acord cu politicile sale religioase, scriitorul spune că va rămâne în Turcia, pentru a lupta pentru democraţie, toleranţă şi libertate.

Partidul Justiţie şi Dezvoltare (AKP), cel care se află la putere în Turcia, guvernează în urma votului popular, în vreme ce membrii mişcării Gülen, care ar putea fi implicaţi în tentativa de lovitură de stat, nu sunt aleşi şi vor să guverneze în spatele uşilor, crede scriitoarea turcă Elif Shafak. Shafak e convinsă că, oricât de criticabil ar fi regimul Erdogan, o răsturnare militară a acestuia nu foloseşte democraţiei. „Pentru mine, morala poveştii este că puterea corupe şi lupta pentru putere corupe în egală măsură”, este lectura pe care scriitoarea o face evenimentelor care tulbură

Turcia de câteva zile şi care i se arată ca o „lume kafkiană”, în care nu există camere pentru indivizi. „Tentativa de lovitură de stat a fost o tragedie teribilă care a cauzat sute de morţi şi a înrăutăţit totul. Într-o singură noapte, Turcia s-a întors 20 de ani în trecut. Asta va lăsa răni adânci în societate, care nu se vor vindeca decenii de acum încolo. Ultimul lucru de care Turcia are nevoie este o dictatură militară”, spune, cu fermitate, Elif Shafak, într-un interviu acordat cotidianului The WorldPost.

Operaţiunea aceasta de identificare a duşmanului duce la monstruozităţi şi la adevărate drame individuale, aşa cum se descrie scriitoarea: „Problema este că unii sunt complet inocenţi şi nu au nicio idee despre ce se petrece. Iar asta este înfricoşător. Toţi sunt puşi în aceeaşi oală. În vremuri tulburi din punct de vedere politic, nuanţele se pierd cu uşurinţă. „Eşti unul dintre noi sau unul dintre ei?”. Aceasta este singura întrebare care e în aer. Cine e „noi” şi cine „ei” nu putem nici măcar să ne întrebăm. Ne adăpostim într-o lume kafkiană”.

Organizaţia PEN International, care militează pentru dreptul la liberă exprimare al scriitorilor şi jurnaliştilor din întreaga lume, a lansat un apel pentru eliberarea scriitoarei şi lingvistei Necmiye Alpay, arestată de autorităţile turce în 31 august, sub acuzaţia că ar fi membru al unei organizaţii teroriste care urmăreşte destabilizarea unităţii statului. Necmiye Alpay este acuzată în investigaţia care o vizează şi pe Asli Erdoğan, o altă scriitoare arestată, apropiată de cotidianul Özgür Gündem, închis de autorităţile de la Ankara.

Orhan Pamuk, născut pe 7 iunie 1952, laureat al premiului Nobel pentru Literatură în anul 2006, este unul dintre cei mai renumiţi scriitori turci contemporani. Operele sale au fost traduse în peste 40 de limbi şi publicate în peste 100 de ţări.

 

 

Cele mai citite
00:00:30

Sătenii mută cadavrele pe măsură ce violența în Papua Noua Guinee crește

Peste două duzini de oameni au fost uciși în luptele tribale din zonele muntoase din nordul insulei Papua Noua Guinee, a anunțat Australian Broadcasting...

Ciolacu: Una dintre soluţii este o alianţă electorală sau politică între PSD şi PNL

Coaliţia de guvernare va lua miercuri deciziile cu privire la organizarea alegerilor, a afirmat premierul Marcel Ciolacu, care a menţionat că una dintre soluţii...

Litoralulromanesc.ro: Românii au rezervat vacanţe de peste 2 milioane de euro pentru vara 2024 la Târgul de Turism Online 

Românii au rezervat vacanţe de peste 2 milioane de euro pentru vara 2024 la Târgul de Turism Online, creşterea comparativ cu ediţia 2023 fiind...
Ultima oră
Pe aceeași temă