19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialScriitori de pe tot mapamondul la "Serile Antares"

Scriitori de pe tot mapamondul la „Serile Antares”

» La Galati si Braila s-a desfasurat cea de a 11-a editie a "Serilor de Literatura ale Revistei Antares"

La eveniment au participat scriitori din Mexic, Egipt, Marea Britanie, Irlanda de Nord, Austria, Germania, Belgia, Norvegia si Suedia. Din punct de vedere al participarii, editia din acest an a fost cea mai "cosmopolita" din toate editiile organizate in ultimii ani. Organizarea unui astfel de festival la Galati si Braila a beneficiat de sprijinul regretatului presedinte al Uniunii Scriitorilor, Laurentiu Ulici, care a sustinut si demersurile scriitorilor din Galati si Braila de a infiinta o filiala a Uniunii Scriitorilor. O data cu trecerea anilor, manifestarea organizata de Filiala Galati Braila a Uniunii Scriitorilor din Romania si Fundatia Culturala "Antares", cu sustinerea primariilor din cele doua orase, a devenit una prestigioasa.  "A fost o editie speciala, la care au participat scriitori din mai multe tari, Egipt, Germania, Belgia, Norvegia, Suedia, Italia, Marea Britanie, Romania.

 

In acest an, am schimbat titulatura marelui premiu, nu am mai oferit titlul "Ordinul Cavalerilor Danubieni", ci "Ordinul Cavalerilor Danubieni si Antaresieni", ne-a declarat la deschiderea festivitatilor, poetul Corneliu Antoniu, presedintele filialei locale a Uniunii Scriitorilor. Dupa formula consacrata, "Serile de Literatura ale Revistei Antares" au debutat vineri seara, la Braila, dupa care sambata dimineata s-au mutat la Muzeul de Arte Vizuale din Galati si au continuat la Biblioteca "V.A. Urechia" din Galati.
Momentul special al editiei din acest an, dedicate memoriei poetului Cezar Ivanescu, a fost lansarea unei antologii bilingve consacrate poetului, ceremonia desfasurandu-se la Muzeul de Arte Vizuale, chiar "sub privirile poetului", adica in sala de la muzeul galatean unde sunt expuse lucrarile Bienalei "Cezar Ivanescu". Participantii au mai avut prilejul sa discute despre literatura in timpul unei croaziere pe Dunare, cu nava "Steaua Polara", dar si in cadrul Padurii Garboavele.

Chiar daca sprijinul oferit de autoritatile locale nu este pe masura prestigiului acestui eveniment anual, faptul ca el are loc si este intr-o evidenta crestere, este imbucurator. Mai ales pentru "identitatea" Galatiului, care cu greu se poate desprinde de eticheta de "citadela muncitoreasca", pusa orasului in anii industrializarii socialiste. "Fiti alaturi de noi pentru scoaterea Galatiului din penumbra in care a intrat in ultima vreme. Lucrurile au inceput sa se miste, deja lumea nu mai priveste Galatiul ca pe un oras siderurgic", a spus Corneliu Antoniu, presedintele filialei Uniunii Scriitorilor Galati-Braila.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă