6.5 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSpecialScorpions a adus "Vantul schimbarii" la Sibiu

Scorpions a adus „Vantul schimbarii” la Sibiu

35.000 de fani din intreaga tara au venit la concertul trupei germane.

Piata Mare din Sibiu
s-a umplut sambata seara pana la refuz cu fani ai trupei germane Scorpions veniti sa ii asculte pe Klaus Meine si colegii sai. Peste 35.000 de oameni, veniti din toate colturile tarii, au indurat temperatura de minus cinci grade Celsius.
La inceputul concertului, inghesuiala la intrarea in Piata era atat de mare incat oamenii au inceput se calce in picioare, la propriu, in incercarea de a ajunge la o zona cu vizibilitate mai buna. Fortele de ordine imprastiate prin multime nu au putut face nimic. Unei fete i s-a facut rau si a fost cu greu scoasa din multime de prietena ei. Doi gardieni publici aflati in apropiere s-au uitat la ea, apoi au hotarat ca este vorba de "coma alcoolica" si au plecat mai departe.
Sacrificiul fanilor si inghesuiala nu au fost insa in zadar. Timp de doua ore, trupa Scorpions a facut spectacol. Spectatorii au cantat si chiar au plans la unele dintre cantece. "O sa imi amintesc aceasta zi multa vreme. Nu credeam ca ii voi vedea la Sibiu. A fost foarte frumos, dar acum nu stiu ce voi face ca sa ajung acasa. Am venit cu ocazie si nu avem pe nimeni la Sibiu. Va trebui sa gasim ceva sa ne intoarcem", a spus Felicia M., o studenta la Arhitectura, venita din Cluj pentru concert.

In ciuda frigului patrunzator, tinerii au ramas in piata pana la final. Unii si-au facut fotografii, au baut, au cantat, iar altii si-au sunat prietenii pentru a-i "conecta" si pe ei la concert, lucru pe care il puteai ghici dupa mainile inclestate pe telefoanele mobile intinse in aer.
Cei mai dezamagiti au fost cei din spate, care nici nu au vazut, nici nu au auzit bine. "Eu am venit din Brasov sa ii vad, dar nu am reusit sa prind un loc bun. Am stat intai in partea laterala a pietei si apoi in spate de tot. Nu am vazut mai nimic, iar sonorizarea a fost slaba. Nu am putut merge mai in fata din cauza inghesuielii. Probabil ca o sa si racesc, dar asta… daca nu veneam imi parea rau ca nu stiam ce pierd", a spus Ionica Z., venit si el cu prietenii din Brasov.
Piesa care a innebunit pur si simplu publicul a venit spre final: "Wind of change" – Vantul schimbarii, cantecul care a purtat unul dintre cele mai puternice mesaje politice ale muzicii rock: caderea zidului Berlinului si apoi a comunismului cu totul. Ca o ironie, vantul rece care batea pe deasupra multimii s-a intetit si i-a facut pe oameni sa se stranga si mai mult unul langa celalalt, intr-un fel de solidaritate de conjunctura.

Bucuria de a canta la Sibiu
Concertul de la Sibiu, cu intrare libera, a fost inclus in turneul mondial intitulat "Humanity World Tour", prin care a fost lansat noul album al trupei germane, produs de James Michael si Desmond Child. In deschidere a cantat formatia Compact. Numarul de spectatori a fost apropiat de recordul de 40.000 inregistrat la concertul lui Goran Bregovic de la Sibiu. De altfel, membrii trupei au marturisit ca sunt incantati sa concerteze la Sibiu, un "oras frumos".
"Ne pare bine ca ne-am intors in Romania. stim ca Sibiul este Capitala Culturala Europeana, impreuna cu Luxemburgul, si stim ca peste 1.000 de evenimente culturale au fost gazduite aici in acest an. Cand am venit, uitandu-ne din avion, ne-am dat seama de ce Sibiul este Capitala Culturala Europeana: pentru ca este un oras foarte frumos. Credem ca pozitia de Capitala Culturala Europeana inseamna foarte mult pentru Romania. Fanii rock de aici sunt extraordinari", a spus Klaus Meine, "vocea" de la Scorpions.
Scorpions a concertat cu prilejul sarbatoririi a 15 ani de activitate ai companiei Ambient, care a sponsorizat evenimentul cu suma de 350.000 de euro.

Istorie
Trupa Scorpions a fost formata in 1969, de chitaristul Rudolf Schenker si a suferit mai multe modificari de componenta, pana la inceputul anilor ‘90, cand melodia "Wind of Change" a devenit imnul caderii zidului Berlinului si apoi al prabusirii intregului Bloc Estic. Dupa 1991, singurul moment notabil din cariera Scorpions a fost lansarea albumului "Moment of Glory" (2000), realizat in colaborare cu Orchestra Filarmonica din Berlin.
In cei peste 35 de ani de cariera, Scorpions a lansat peste 20 de albume, printre care "Lonesome Crowe" (1972), "Animal Magnetism" (1980), care a obtinut Discul de Aur in Statele Unite, "Blackout" (1982) sau "Crazy World" (1990), cel care a produs imnul "Wind of Change".

Succes
» 20 de milioane de albume vandute

De asemenea, Scorpions a vandut peste 20 de milioane de albume si a cantat in toata lumea, cu un repertoriu in care alterneaza piesele hard rock, precum "Rock You Like a Hurricane", "Blackout" sau "Dynamite", cu baladele pline de sensibilitate precum "Wind of Change", "Still Loving You" sau "Send Me An Angel". In prezent, trupa este formata din Klaus Meine (vocal), Rudolf Schenker (chitara), Matthias Jabs (chitara), James Kottak (tobe) si Pawel Maciwoda (bas).

Agenda
» Concertele mari continua la Sibiu

Pana la sfarsitul anului, Sibiul se pregateste pentru alte concerte-eveniment, in cadrul programului Capitala Culturala Europeana. Eros Ramazzoti va concerta pe 27 decembrie in Piata Mare, urmat, pe 30 decembrie, de Loredana, Taraful de la Clejani si Dj Project. De revelion, sibienii vor petrece alaturi de trupa The Prodigy.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă