21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialScolile Europene se extind in invatamantul preuniversitar

Scolile Europene se extind in invatamantul preuniversitar

Oficialii europeni au decis ca, anul viitor, sa demareze un proiect-pilot prin care se urmareste implementarea modelului Scolilor Europene in alte institutii de invatamant preuniversitar de pe teritoriul Uniunii. Scopul il constituie promovarea modelului Bacalaureatului european in toate scolile ale caror obiective pedagogice sunt compatibile cu cerintele sistemului comunitar de invatamant.

Scolile Europene constituie un sistem conceput sa asigure educatia la toate nivelurile preuniversitare (gradinita, invatamant primar si invatamant secundar) pentru copiii personalului din institutiile comunitare. Cu alte cuvinte, si copiii romanilor care vor lucra in institutiile UE vor invata in aceste scoli. In plus, ei au dreptul la ore in limba materna, iar educatia se face fara taxe de scolarizare. Trebuie mentionat ca, in limita locurilor disponibile, aceste scoli sunt deschise si altor copii.
Respectivele structuri de invatamant se diferentiaza de „suratele” lor prin faptul ca, la sfarsitul perioadei de studiu, adica in anul sapte de invatamant secundar, elevii sustin un examen numit Bacalaureat european. Acesta vizeaza cele 11 materii predate pe parcursul anilor de studiu, iar la sfarsit este acordata o diploma recunoscuta de toate statele membre ale UE. In baza acestui document, copiii se pot inscrie la oricare dintre institutiile de invatamant superior din Uniune, in aceleasi conditii ca restul elevilor, posesori ai unei diplome echivalente.
Pornind de la exemplul Scolilor Europene, oficialii UE au discutat proiectarea unui sistem de invatamant diversificat si flexibil, bazat pe un curriculum comun, care sa permita sustinerea Bacalaureatului european. Modificarile se justifica prin faptul ca intre 1994-2007, numarul statelor membre a crescut de la 12 la 27, iar numarul limbilor oficiale ale UE, de la 9 la 22. Sistemul educational ce se doreste a fi construit va fi aplicabil pentru trei tipuri de scoli: Scolile Europene existente, scolile nationale sau internationale deschise copiilor personalului european din locatiile unde urmeaza sa fie infiintate agentii europene, care vor putea primi acreditare pentru organizarea Bacalaureatului european, precum si scolilor in care statele membre vor dori implementarea acestui sistem, independent de existenta agentiilor sau institutiilor europene.
Bacalaureatul european nu trebuie confundat insa cu examenul de bacalaureat sustinut in unele sisteme nationale de invatamant.
Sistemul Scolilor Europene a fost infiintat in 1953, la Luxemburg, la initiativa unor oficiali ai Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului (CECO). In prezent, exista 13 Scoli Europene, in sapte state membre (Belgia, Olanda, Germania, Italia, Regatul Unit al Marii Britanii, Spania si Luxemburg), totalizand 20.000 de elevi.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă