19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialScoala Sanatoriala Mangalia - locul unde fericirea nu ajunge niciodata

Scoala Sanatoriala Mangalia – locul unde fericirea nu ajunge niciodata

Prima zi a Craciunului a fost ceva mai vesela pentru cei 30 de copii internati in sectia TBC osteoarticular din cadrul Spitalului Municipal Mangalia. Bucuria sarbatorilor de iar-na le-a fost adusa in saloane de catre filiala locala a Organizatiei „Salvati Copiii!” Mangalia.

Copiii, cu varste cuprinse intre 3 si 15 ani, au primit fructe si dulciuri, astfel ca pentru cateva clipe acestia au uitat ca stau de ani de zile pe patul de spital. Marea majoritate nu sunt vizitati niciodata de catre parinti sau rude. Printre ei se afla si copii abandonati la scurt timp dupa ce au fost adusi pe lume, deoarece s-au nascut cu malformatii. Fiecare copil are povestea lui si nici una dintre ele nu are un final fericit. Cea mai mica pacienta, Medeea, are 3 ani. Se afla in spital de la varsta de un an si opt luni si a fost transferata la Mangalia de la un centru de recuperare din Bacau. Se deplaseaza cu dificultate si are o rana la soldul drept care se vindeca foarte lent. S-a ales cu acest handicap in urma batailor crunte pe care le-a incasat de la mama si tatal ei, care ulterior au fost decazuti din drepturile parintesti. Cadrele medicale ne-au declarat ca fiind foarte mica nu poate fi supusa unei interventii chirurgicale, astfel ca micuta se va mai chinui o perioada ca sa se deplaseze.

Condamnat la suferinta

Marian si Mariana sunt doi frati din Cotu Vaii, care, de asemenea, au mari probleme de sanatate. Drama lor continua si acasa, unde se afla ceilalti sase frati condamnati sa traiasca intr-un bordei alaturi de un tata alcoolic. Un al copil cu un destin nefericit este Costel, in varsta de 13 ani, din comuna Mihai Viteazul, judetul Constanta. In urma cu doi ani, baiatul a fost lovit de o masina, in urma accidentului ramanand paralizat de la brau in jos. Mai mult, a suferit o interventie chirurgicala pe creier efectuata in Capitala.
Vorbeste cu destula dificultate si singura lui bucurie este aceea ca spre deosebire de colegii sai de suferinta nu a fost abandonat sau uitat de mama, care este permanent alaturi de el. Putinii copii vizitati frecvent sau insotiti de parinti sunt luati acasa de sarbatori, ajungand din nou in saloane dupa ce acestea au trecut. Cei mai multi insa stau in spital si pentru a simti venirea Craciunului si-au impodobit saloanele cu ghirlande. Conducerea spitalului le-a cumparat brazi artificiali pe care micutii ce se pot deplasa i-au impododobit.

Invata pe patul de spital

Orele de curs se desfasoara zilnic in intervalul 8.30-13.20. Directorul scolii, Maria Gujuc, lucreaza aici de 16 ani. „Unitatea scolara a fost infiintata in anul 1920 si, initial,
s-a intins pe trei etaje. In 1997 liceul a fost desfiintat, de atunci existand doar clase primare si gimnaziale. Inainte aveam foarte multi elevi, chiar si peste 500, insa de la an la an numarul acestora s-a redus simtitor. Faptul ca in spital li se predau lectii prevazute in programa scolara le este foarte util copiilor, deoarece nu pierd nici o etapa educativa. In plus, cei care parasesc spitalul primesc adeverinte si foi matricole care atesta ca nu au abandonat cursurile, astfel ca se pot transfera fara probleme la scolile din orasele natale”, ne-a declarat Maria Gujuc.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă