20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialScoala pentru cosari, in Valea Muresului

Scoala pentru cosari, in Valea Muresului

»  Localnicii de pe Valea Muresului se pot considera mai norocosi decat semenii lor. Periodic se intalesc macar cu un cosar. si asta dupa ce Agentia de Ocupare a Fortei de Munca a scolit mai multe persoane in aceasta meserie aproape disparuta.

Cum pe piata fortei de munca din judet era foarte mare nevoie de cosari, reprezentantii agentiei au lansat primul curs de calificare pentru somerii care doresc sa practice aceasta meserie. Primii 14 cosari cu acte in regula isi vor putea incepe munca, mai ales ca in aceasta perioada serviciile lor sunt si foarte cautate.
Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca Hunedoara a decis sa revigoreze meseria de cosar, dupa ce aproape a disparut din judet.
Macar la tara, unde oamenii sunt nevoiti sa isi curete singuri hornurile. De cereri nu ducea lipsa institutia, iar someri care sa fie scolarizati pe banii statului sunt suficienti. Pentru primul curs au fost recrutati someri din aproape toate comunele de pe Valea Muresului.
"Am facut efectiv primul curs de cosari pe zona Ilia, in care am recrutat oameni din toate comunele si din aproape toate satele. Am zis sa acoperim efectiv zona de la Ilia. Au fost peste 14. Noi avem un numar limita de multiplu de 14 cu care putem sa facem cursurile, dar cursurile le vom continua atat pe zona Ilia, cat si pe celelalte zone din rural", a declarat Vasile Iorgovan, director al AJOFM Hunedoara.

"Din punctul nostru de vedere, ca administrator al comunei Ilia si, in general, ca toti primarii de pe Valea Muresului, pot spune ca acestia, cosarii, sunt foarte utili. La noi in zona, majoritatea populatiei are incalzire pe lemne si tot timpul au fost probleme cu curatatul cosurilor, trebuiau sa vina cosarii de prin judetul Brasov, Sibiu si acuma, cu ocazia asta, s-a facut cursul si cred ca cei care au absolvit vor acoperi toata zona", spune Marius Omota, primarul comunei Ilia.
Cat despre localnici, acestia sunt bucurosi ca exista cineva specializat care sa le desfunde hornurile, desi s-au obisnuit sa le curete singuri. De prea mult vreme nu au mai vazut cosari in sat la ei.

MULTUMIRE
"Nu stiam ca avem cosari, dar e bine. Pana acum noi ne curatam cosurile. E greu, dar ne-am obisnuit asa. E bine acum ca avem cosari", spune un localnic. Cei 14 cosari au primit diplomele care atesta ca au absolvit cursul si de acum vor intra in paine. Sau, mai bine, zis in hornurile oamenilor.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă