26.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialScoala incepe cu probleme in Transilvania

Scoala incepe cu probleme in Transilvania

– Pe Valea Sebesului, transhumanta a dus la amanarea inceperii anului scolar.

– In judetul Cluj, anul scolar a inceput cu protestele elevilor Liceului Teologic Romano-Catolic.

Pentru elevii din cateva sate ale comunelor Sasciori si Sugag, de pe Valea Sebesului, prima zi de scoala este 1 octombrie. Motivul este obiceiul transhumantei, pastrat aici de sute de ani. In satul Loman, format aproape in totalitate din familii de oieri, copii merg la scoala dupa aceste legi. Familiile lor urca la munte primavara de Sfanta Elena si coboara toamna, dupa Sfanta Maria Mica. In fiecare an, in ultima joi din septembrie, parintii merg la targ, la Sebes, ca sa cumpere rechizite si haine noi pentru inceputul de an scolar.

Cu acest obicei au trebuit sa se obisnuiasca si reprezentantii Inspectoratului scolar Judetean. In ultima vreme, insa, au impus o conditie si anume recuperarea orelor pierdute in zilele de sambata. "Pe vremea lui Ceausescu, nu trebuia sa recuperam perioada in care copiii nu veneau la scoala. Acum, ne trebuie dispensa in fiecare an de la Inspectoratul scolar Judetean, pe care o primim numai cu conditia sa recuperam sambata", spune directorul scolii din Loman, Petru Luca.  

Scoala a inceput si la penitenciar
La Penitenciarul de maxima siguranta din Aiud au fost inscrise la scoala generala, in anul scolar 2008-2009, un numar de 155 persoane, care vor studia la nivelul primar si gimnazial. Cel mai tanar dintre elevi are 14 ani iar decanul de varsta are 49 de ani si este inscris in clasa I. Administratia penitenciarului Aiud a pus la dispozitia acestora opt sali de clasa, o biblioteca, o cancelarie precum si un cabinet de consiliere psihologica.

Probleme la Mures
Peste jumatate din scolile muresene au probleme la inceputul anului scolar. Astfel, potrivit Autoritatii de Sanatate Publica Mures, din cele 897 de unitati de invatamant din judet 127 nu au autorizatie sanitara de functionare, iar alte 331 au planuri de conformare. Cu toate acestea, in perioada premergatoare inceperii noului an scolar, inspectorii din cadrul ASP Mures au dat o singura amenda de 400 de lei si 40 de avertismente conducerilor scolilor cu probleme.

Inceput cu proteste
Inceputul anului scolar a fost prefatat de proteste la Cluj. Zeci de elevi ai Liceului Teologic Romano-Catolic au protestat in fata bisericii Sfantul Mihail impotriva comasarii liceului lor cu Liceul Sigismund Bathory. Ambele licee maghiare sunt sustinute de comunitatea romano-catolica din oras. Cu toate acestea, elevii de la Liceul Teologic refuza comasarea. si asta cu toate ca, potrivit inspectorului scolar general, Hadrian Arion, comasarea a fost ceruta chiar de arhiepiscopul romano-catolic de Alba Iulia, Gyorgy Jakubinyi.

Deschidere scolara cu emotii la Cluj
Cu mai putin de trei zile pana la deschiderea anului scolar, cele sase grupe de gradinta nou-infiintate in oras nu aveau mobilier. "Am primit asigurari ca vom rezolva cumva situatia pana in 15 septembrie. Nu am gasit suma necesara, dar sigur vom rezolva cumva situatia" a declarat inspectorul scolar Tunde Peter, responsabila cu investitiile din judet.

Rechizite pentru copii defavorizati
60 de copii defavorizati au primit seturi de rechizite pentru noul an scolar de la Fundatia Romana pentru Copii, Comunitate si Familie.
 
Copiii capsunarilor se intorc acasa
Numarul elevilor romani care solicita reinscrierea la scoala in judetul Cluj, dupa ce au studiat in ultimii ani in straintate este in crestere. "Numai din luna iulie, am primit peste 240 de cereri de inscrierea in diversi ani de studiu, din partea unor copii care se intorc acasa" a precizat purtatorul de cuvant al Inspectoratului scolar Judetean Cluj, Anca Radu. Potrivit acesteia, copiii se intorc acasa, fie odata cu intreaga familie, fie cu unul dintre parinti. Exista cazuri in care elevii prefera sa revina in tara si sa ramana in grija unor rude, pentru ca nu s-au acomodat in strainatate. "Copiii, in cea mai mare parte au avut rezultate bune la scoala, au invatat foarte repede limba tarii respective, dar nu s-au integrat social acolo" a declarat Anca Radu.

Cele mai citite

Armata israeliană a lovit din nou fieful Hezbollah din Beirut

Armata israeliană a anunţat sâmbătă după-amiază o nouă lovitură asupra fiefului Hezbollah din Beirut, la o zi după un puternic bombardament asupra cartierului general...

Klaus lovit de drona Ghinion

Bomba zilei vine de unde nu te-ai fi așteptat, având în vedere recentele derapaje ale justiției. Da, din partea Înaltei Curți de Casație...

Vremea se răcește semnificativ și devine instabilă în Capitală: Averse torențiale și descărcări electrice

Potrivit prognozei speciale emise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), vremea în Capitală se va schimba radical în ziua de duminică. Se așteaptă o...
Ultima oră
Pe aceeași temă