16.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialScoala in ruine

Scoala in ruine

» Majoritatea unitatilor de invatamant se afla in aceeasi stare precara in care au fost lasate la finalul anului scolar 2006-2007.

» Aproximativ jumatate din banii alocati de la bugetul de stat, pentru reabilitare, au ramas necheltuiti.

Pregatirile pentru inceperea noului an scolar bat pasul pe loc. O parte din unitatile scolare nu au facut nici cele mai elementare lucrari pentru igienizarea spatiilor unde vor fi primiti, in data de 17 septembrie, sute de elevi. Prin HG 300 / martie 2007 au fost alocati 19.936.000 lei, bani cu ajutorul carora trebuiau consolidate si modernizate 18 unitati de invatamant. Din totalul acesta, doar sase scoli au finalizat lucrarile. scolile cu clasele I-VIII din Mangalia si Raristea, si Grupul scolar Castelu nu au reusit, inca, sa dea startul lucrarilor. Alte noua unitati de invatamant, care au beneficiat de fonduri de la buget, se afla in mijlocul lucrarilor de reabilitare. Printre acestea se numara si Colegiul Economic "Carol I" Constanta. "Speram ca autoritatile locale sa ia masurile necesare pentru ca unitatile scolare si preprimare sa fie reabilitate pana la inceperea anului scolar 2007-2008", a declarat inspectorul scolar general ISJ Constanta, Marian Sarbu. Reprezentantii unitatilor de invatamant mai au la dispozitie mai putin de trei saptamani pentru finalizarea lucrarilor de renovare. In urma verificarilor efectuate de reprezentantii Inspectoratului scolar Judetean Constanta, s-a ajuns la concluzia ca din banii acordati de guvern, in acest sens, au fost cheltuiti doar 9.912.000 lei, restul urmand sa fie cheltuiti pana la finalul acestui an.
Suma de 6.228.000 lei a fost transferata de la bugetul de stat catre bugetele locale, in scopul achizitionarii utilitatilor necesare pentru 48 de unitati de invatamant. Repartizarea a fost decisa in urma HG 454/21 mai 2007, transferul fiind prevazut in bugetul Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului. In urma raportului intocmit de ISJ Constanta s-a constatat ca 15 unitati au inceput lucrarile de modernizare, insa mai au nevoie de timp pentru a finaliza proiectele. scoala cu clasele I-VIII Gradina sta cel mai prost la acest capitol, avand in vedere ca reprezentantii unitatii nu au facut nici un demers pentru achizitionarea utilitatilor.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă