20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialSchisma dintre economie si clasa politica

Schisma dintre economie si clasa politica

Transilvania traieste o viata schizoida. stirile venite din zona politicului arata de parca ar fi o regiune in pragul catastrofei. Certurile permanente dintre politicieni, demiterile si suspendarile alcatuiesc tabloul unei zone aflate in pragul razboiului civil. Cu siguranta, nimeni nu poate cere tuturor partidelor sa joace Hora Unirii in fiecare zi, dar exista anumite norme de civilizatie si de civilitate care trebuie respectate. Numai ca in lupta politica tocmai aceste norme sunt incalcate.
Pe de alta parte, deocamdata, economia continua sa fie infloritoare. Investitiile abunda in regiune, care poate deveni placa turnata a comertului european cu zona fostei URSS si cu cea a Asiei Mici. Afacerea pornita de Nokia la Cluj, infiintarea unui aeroport in Brasov ori interesul tot mai mare al oamenilor de afaceri germani pentru zona Sibiului sunt indicatori clari in acest sens.
Cum se explica aceasta diferenta? Exista o varianta care ar putea descalci itele acestei situatii complicate. In primul rand, ar fi vorba de o decuplare a societatii de clasa politica. Prioritatile politicienilor nu mai sunt cele ale alegatorilor. Asa ca spectacolul politic, indiferent cat de colorat ar fi, captiveaza in continuare, dar atinge doar nivelul superficial. Interesul oamenilor este concentrat mult mai puternic pe plata facturilor, pe serviciile pe care le obtine zilnic sau pe deciziile care ii afecteaza sanatatea. Recenta revolta a parintilor clujeni impotriva firmelor care vand mancare nesanatoasa in scoli este un bun exemplu in acest sens.
In al doilea rand, pana acum, exista politica doar la un singur nivel. Marile decizii erau luate la Bucuresti. Doar acolo erau facute si desfacute aliantele. Acum, exista trei paliere. Este vorba de palierul de la Bruxelles. Odiosul Stalin, cel mai mare criminal din istorie, a formulat un principiu valid: cel al conditionarii economice a politicului. Aplicat in concret, el arata ca, daca Uniunea Europeana plateste modernizarea Romaniei, Bruxelles-ul conditioneaza mediul politic din Romania. Cel de-al doilea nivel este cel national, realizat de politica facuta pe malurile Dambovitei. Dincolo de deciziile din Capitala, prinde puteri un al treilea palier, cel local. Ultimii ani au adus o sporire a competentelor primarilor, consilierilor si presedintilor de consilii judetene. Acum, ei pot face si desface aliante pe plan local, fara sa tina seama atat de mult ca in trecut de directivele venite din Capitala. Situatia din Consiliul Judetean Maramures, unde PSD este aliat in acelasi timp cu PRM si cu UDMR ilustreaza perfect aceasta situatie.
Cu toate aceste explicatii, fractura dintre societate si politica nu este normala. Ea este simptomul unei crize de sistem. Aceasta criza poate fi rezolvata doar prin schimbarea sistemului. In fond, asistam la trecerea Romaniei din perioada post-comunista, de pubertate a democratiei, la adolescenta. Iar acest lucru implica inclusiv o schimbare a paradigmei, o reformare a sistemului de valori.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă