Pedelistii lui Boc puteau sa mai umfle la imagine daca o lasau pe Monica Ridzi sa se intoarca in Valea Jiului ca simplu senator, nicidecum sa o ajute sa ramana in Guvern, in conditiile in care este acuzata ca a risipit sute de mii de euro din fonduri publice. Inclusiv presedintele putea sa ceara suspendarea ministrului MTS, asa cum a facut-o in cazul altor demnitari de la alte partide, daca tinea sa arate ca este vertical atunci cand vine vorba despre morala si respectarea legii.
Macar de gura lumii se impunea o interventie de la Cotroceni pentru aplanarea unui scandal de pe urma caruia profita nu numai Opozitia, ci si partenerul de Coalitie. Domnului Basescu ii era mult mai benefic sa o determine pe Ridzi sa demisioneze, avand suficiente argumente de convingere personale, decat sa mearga in biserici prin Slobozia sau Husi, pentru a nu pune PDL intr-o situatie ingrata fata de PSD, chiar daca partidul lui Mircea Geoana are, la randu-i, o problema la fel de grea, creata de data asta de ministrul Nemirschi.
Starea de conservatorism a presedintelui existenta in cazul Ridzi aduce un deserviciu major mai ales partidului cotrocenist din perspectiva rolului pe care acesta trebuie sa-l joace in campania pentru alegerile prezidentiale. In ultima instanta, i se va imputa faptul ca si-a incalcat apelul facut la inceput de mandat referitor la raspunderea ministrilor fata de cheltuirea fara discernamant a fondurilor alocate de la bugetul statului. Cum puteau pesedistii sa rateze ocazia de a-si arata nemultumirea, cand au vazut ce risipa a facut partenerul de guvernare in plina recesiune economica? Sustinatorii Monicai Ridzi – fie ca se cheama Emil Boc, fie Traian Basescu – considera ca vor intra intr-o mai mare incurcatura daca sacrifica un politician la cererea unor lideri, precum este Crin Antonescu.
Mai mult, au impresia ca, daca se zbat sa o salveze pe prietena Elenei Basescu, incurajand-o sa refuze comisia de ancheta parlamentara, in loc sa o impinga in directia respectarii procedurilor in vigoare, fapt intamplat abia ieri, echilibreaza balanta relatiilor cu PSD in privinta cazului imunitatii lui Adrian Nastase. Fals. Democratii liberali dau dovada de infantilism politic daca iau in deradere fapta unui ministru care a sfidat criza arucand 630.000 de euro pentru Ziua Tineretului fara sa se gandeasca la constrangerile existente in societate. Pur si simplu, isi bat joc de programul anticriza pe care s-au angajat sa-l respecte la inceput de mandat, sfidandu-i in acest mod pe bugetarii carora li s-a impus sa se alinieze cu salariile la conditiile de recesiune.
Aici nu este vorba de a da satisfactie unui partid din opozitie sau unui partener de alianta printr-o decizie luata impotriva propriului ministru, ci de sansa PDL de a demonstra ca nu accepta sa se tavaleasca in mocirla politica de dragul unui politician iresponsabil si nepregatit pentru a conduce o institutie cum este Ministerul Tineretului si Sportului. Cum naiba mai poti sa ceri sanctionarea lui Nastase si, mai nou, a lui Nemirschi cand tu ai langa tine un membru al Guvernului acuzat ca a praduit banii publici intr-o perioada economica dificila? In loc sa-i ceara socoteala doamnei Ridzi pentru a putea aborda tema coruptiei cu curaj, prim-ministrul Boc se umfla in pene la televizor cand declara ca legea trebuie respectata de toti, dar ramane solidar cu subordonatul sau din considerente binecunoscute de toata lumea.
Ca atare, nu gresesc cu nimic daca spun ca Emil Boc si ceilalti lideri PDL nu par sa aiba mari indoieli pe marginea scandalului cu ministrul Monica Ridzi in prim-plan. Mai preocupati sunt de disputa din interiorul Coalitiei pentru pastrarea avansului fata de partenerii social-democrati, carora Berceanu le-a concediat cativa directori, spre nemultumirea lui Liviu Dragnea si a lui Marian Vanghelie. Cine nu cunoaste cat de tulbure este colaborarea dintre cele doua partide, atat la nivel de Guvern, cat si de Parlament, poate trai cu impresia ca mesajele de lupta venite din ambele tabere sunt simple dispute politice aparute pe fondul unei evolutii economico-sociale de exceptie. Recititi dialogul dintre Videanu si Geoana, sau pe cel dintre Berceanu si Dragnea, si poate veti intelege cat de tare sunt dispusi liderii celor doua partide aflate la putere sa nu mai insulte electoratul prin protejarea clientelei politice la cel mai inalt nivel.
Vedeti doar cata treaba are vechea garda pesedista cu consolidarea imunitatii lui Adrian Nastase, despre ale carui dosare de coruptie o sa tot vorbim mult de acum inainte. Observati apoi cum mimeaza partidul cotrocenist aplicarea legii in cazul Ridzi si ce demersuri a facut pentru ca acea comisie de ancheta parlamentara, pentru infiintarea careia PDL a votat, sa investigheze cheltuirea sumei pentru care este acuzat ministrul MTS. Este evidenta cardasia politica existenta in Coalitie si cine e interesat de mentinerea in functie a unor oameni cu probleme de imagine mai vechi si mai noi. Prin urmare, nu cred ca vreun politician, fie el de "stanga" sau de "dreapta", lupta responsabil si curajos cu criza morala, care – vedem cu totii – musca adanc din credibilitatea liderilor de partid aflati de o parte si de alta a puterii.
Cand fudulia isi da mana cu prostia, lasandu-se cumparata de avantaje meschine cu legaturi la coruptie, ma tem ca, in ceea ce priveste cazul prezentat anterior, proverbul potrivit caruia "nu schimbi caii cand caruta e in mijlocul raului" nu se potriveste deloc. De data asta, caii trebuie schimbati acum, altfel caruta nu mai ajunge la mal niciodata.