20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialSchimbarea de garda la Vama Albita

Schimbarea de garda la Vama Albita

» Pentru a acoperi golul lasat de arestarea sefului PTF Albita, Ghita Berbece, conducerea Directiei Regionale Vamale Iasi a decis sa transfere un inspector pe postul de director interimar la aceasta vama.

Noul sef al vamii Albita, numit interimar pentru o perioada de 30 de zile, este Paul Baron, un inspector de la Serviciul Supraveghere Vamala. Abia numit in functie, acesta a realizat un raport cu actiunile intreprinse pentru combaterea infractionalitatii transfrontaliere pe primele sase luni din 2008. Din acest raport, am aflat ca directorul arestat, Ghita Berbece, a confiscat peste 1,1 milioane pachete de tigari, in timp ce peste 1 milion au trecut neobservate prin vama.

Paul Baron a fost transferat de la Serviciul Supraveghere Vamala in functia de director cu delegatie la Vama Albita, pe postul lasat liber de Berbece, dupa arestarea surprinzatoare din iulie. Abia ajuns pe functie, Baron a trebuit sa faca un raport privind combaterea infractionalitatii transfrontaliere, cu date interesante. In primele sase luni, la Vama Albita au fost efectuate 2.022 de operatiuni vamale de import si doar 943 de export. Punctul de Trecere al Frontierei de la Albita a adus bugetului de stat suma de 45 miliarde lei vechi, reprezentand diverse drepturi vamale, in conditiile in care comertul prin aceasta poarta importanta de intrare in UE este realizat de catre firme din Republica Moldova, Ucraina sau Belarus. In primul semestru din 2008, prin vama de la Albita au trecut peste 410.000 de calatori, un numar care se apropie de numarul de locuitori ai judetului Vaslui.

 

Astfel, au fost controlate 93.000 de masini, 3.300 de autocare si 46.000 de camioane. Conform raportului de la Albita, intr-o ora se controleaza 95 de calatori, 20 de autoturisme, un autocar si 11 autocamioane. Pe langa dotarile actuale (despre care gurile rele spun ca erau mai tot timpul defecte!), in septembrie va veni la Albita un nou scanner pentru autocamioane. Bilantul de la Albita se incheie, ironia sortii!, cu capturile de tigari, aceleasi care l-au trimis pe Berbece dupa gratii. Astfel, fostul sef al Vamii Albita a reusit sa confiste, pe langa milioanele de pachete care treceau nestingherite prin vama, peste 1,1 milioane pachete tigari. Cele mai mari capturi au fost in zilele de 6 si 11 martie, cand s-au confiscat peste 700.000 de pachete de tigari.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă