20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialSchimbare la conducerea Băilor Cojocna

Schimbare la conducerea Băilor Cojocna

Una dintre cele mai importante unităţi turistice din judeţul Cluj, Băile Cojocna, va avea o nouă conducere. Consilierii locali au decis, ieri, înlocuirea administratorului Băilor, Remus Beldean. Acesta ar urma să fie înlocuit din funcţie în următoarele zile. Locul său ar urma să fie luat de fostul consilier local PNL, Liviu Bojan. Şedinţa de consiliu a fost deosebit de tensionată, iar protagoniştii au fost actualul primar PNL, Ioan Şerban, şi fostul primar PDL, Sorin Ranga, în prezent consilier local şi preşedinte de şedinţă.

Acuze dure

Adinistratorul Băilor Cojocna, Remus Beldean, a fost ţinta acuzelor consilierilor PNL şi PSD. Potrivit consilierului Cornel Moldovan, există suspiciuni de incompatibilitate. Astfel, Remus Beldean este şi administratorul societăţii comerciale deţinute de administraţia locală, iar în acelaşi timp este şi proprietarul unui hotel, situate chiar lângă băile din centrul comunei. În timp de hotelul lui Remus Beldean prosperă, clădirea hotelului aflat în proprietatea băilor a fost lăsată în paragină. Un alt consilier PNL, Biţu Câmpean, a remarcat ironic: „Domnul Beldean este un bun manager, însă acest lucru se vede doar în domeniul privat, în privinţa hotelului dânsului, pentru că nu suntem mulţumiţi de modul în care este condusă societatea care administrează băile!”.

El este nemulţumit de faptul că Băile Cojocna au fost reabilitate cu circa 2,5 milioane de euro, bani proveniţi din fondurile Uniunii Europene, însă fără nici un rezultat. Îmbunătăţirile aduse Băilor Cojocna sunt minime, iar societatea care administrează acest obiectiv turistic a început să piardă clienţi în favoarea celorlalte băi sărate din judeţ, cele din Turda şi din Dej. Mai mult, societatea are datorii, pentru că a investit sume imense în restaurantul propriu din incinta băilor, în condiţiile în care acesta este mai mult gol. Turiştii preferă cele şase terase şi baruri deţinute de operatori privaţi, care au închiriat terenul pe care sunt amplasate acestea chiar de la conducerea Băilor. Într-un cuvânt, consilierii locali PNL şi PSD sugerează că băile comunei sunt căpuşate de companiile agreate de Remus Beldean. În replică, aleşii locali din partea PDL şi UDMR îl susţin în continuare pe Remus Beldean, însă ei sunt minoritari. După votul consilierilor, va urma revocarea oficială a lui Remus Beldean şi desemnarea unui nou administrator. Remus Beldean este acuzat că ar fi plătit sume exorbitante unor companii „căpuşă”. Astfel, modernizarea restaurantului ar fi costat circa 600.000 de lei, iar tunsul spaţiilor verzi efectuat în ultimele două săptămâni ale lunii iunie a costat 17.000 de lei.

Atacuri de imagine

Scandalul legat de modul în care sunt administrate Băile Cojocna a izbucnit în contextul în care Remus Beldean este acuzat că ar fi orchestrat o lovitură de imagine împotriva noului primar, Ioan Şerban. Astfel, în sfârşitul de săptămână care a urmat depunerii jurământului de către noul primar, câteva zeci de romi din comună au provocat un scandal monstru în incinta băilor. Unii au gonit turiştii, alţii au provocat diferite distrugeri, inclusiv prin murdărirea garderobelor cu excremente.

„Ei au venit în grup, iar noi nu am avut posibilitatea să îi oprim”, s-a justificat Remus Beldean în faţa consilierilor locali. Pe de altă parte, consilierii PNL i-au spus că ar fi trebuit să angajeze o firmă de pază. Aceasta a fost, însă, angajată doar după scandalul provocat de romi. Consilierii PDL spun că întreaga poveste ar fi fost generată de faptul că, în campania electorală, Ioan Şerban le-ar fi promis romilor intrare gratuită în băi, lucru negat de actualul primar. În cele din urmă, fostul primar, Sorin Ranga, a recunoscut că el a permis, „potrivit obiceiului”, romilor să folosească gratuit băile sărate, în timpul săptămânii, cu condiţia să îi lase în pace pe turişti în week-end-uri. 

Litoralul Clujului

Băile Cojocna reprezentau, odinioară, una dintre cele mai importante destinaţii ­turistice din judeţ. Unii le considerau drept un adevărat litoral al ­Clujului. Însă, în ultimii ani, dezvoltarea băilor a lipsit, iar Cojocna şi-a pierdut turiştii.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă