16.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialSchimbare de ton in politica externa a Frantei

Schimbare de ton in politica externa a Frantei

Presedintele Nicolas Sarkozy a prezentat ieri, la reuniunea ambasadorilor francezi, intr-un discurs-fluviu, principalele linii ale politicii sale externe.
Presedintele marcheaza, in multe privinte, un ton nou fata de predecesorii sai, mai putin protocolar, poate chiar si mai putin diplomatic. E stilul Sarkozy, care nu se teme sa le spuna lucrurilor pe nume, o metoda de intrare frontala in miezul problemelor, care a contribuit decisiv si la castigarea alegerilor din primavara.
Daca pana nu demult atat stanga, cat si dreapta franceza foloseau exprimari mai degraba perifrastice si respingeau zgomotos teza americana a unui "soc" intre civilizatii, Sarkozy vorbeste de asta data pe fata despre "amenintarea unei confruntari intre islam si Occident", mai cu seama daca grupurile teroriste vor reusi sa puna mana pe arme nucleara, biologice sau chimice. Toate serviciile speciale ale tarilor democratice au datoria sa treaca la o "cooperare totala" impotriva celei mai mari "sfidari" pe care o reprezinta islamismul radical. In privinta aderarii Turciei la UE, Sarkozy face un pas inapoi, vorbind despre reluarea negocierilor. Ar fi "inacceptabil" ca Iranul sa se doteze cu arma nucleara, dar trebuie operata si o "deschidere" spre aceasta tara, daca isi va respecta angajamentele. Presedintele ii cere si Pakistanului sa lupte cu mai multa convingere impotriva Al Qaeda. Europa ramane prioritatea absoluta a aceluiasi Sarkozy, pe care o vede pusa sub tutela unui grup de 10 pana la 12 "sages", intelepti care sa reflecteze la reformele necesare. Este urmata insa linia lui Chirac si se cere intarirea capacitatii defensive a Uniunii, fara ca acest lucru sa insemne o competitie cu NATO.

 

Intarirea prieteniei bicentenare
Cum se puteau astepta cei care critica deja atlantismul noului presedinte si picnicurile cu George Bush, Sarkozy a pledat pentru continuarea si intarirea prieteniei franco-americane.
El a asigurat ca va sti sa-si pastreze independenta sau sa se delimiteze de politica Washingtonului cand va fi cazul (aluzie mai cu seama la viitoarele negocieri din sanul Organizatiei Mondiale a Comertului). Iar ca lucrurile sa fie clare, acelasi Sarkozy, degajat si volubil, a precizat ca administratia americana ar trebui sa aiba deja un "orizont mai clar" in chestiunea retragerii trupelor din Irak.
NATO, la randu-i, ar trebui sa fie renovat radical.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă