Fostul director al FBI, James Comey, a ieșit cu primele comentarii publice de când a fost concediat din poziția de șef al instituției, prin mărturiile depuse în fața unei comisii a Senatului SUA.
În ședința ce a avut loc în fața Comitetului de Informații al Senatului, Comey a acuzat administrația Trump că îl defăimează atât pe el cât și Biroul Federal de Investigații, în urma demiterii sale abrupte de către președintele american Donald Trump.
Iată câteva dintre punctele cheie ale audierii de la Capitol Hill din Washington.
1. A pretins că Trump l-a concediat din cauza anchetei din Rusia.
”Este opinia mea că am fost concediat din cauza investigației rusești ", a afirmat fostul director FBI. "Am fost concediat într-un anumit mod care să schimbe felul în care se desfășura ancheta legăturilor cu Rusia".
De asemenea, James Comey a susținut cu tărie concluzia comunității de informații că Rusia într-adevăr s-ar fi amestecat în alegerile din 2016. "Nu ar trebui să existe nici un dubiu pe asta. Rușii au intervenit ", a spus Comey ferm. Dar, în declarația sa scrisă, Comey a mai precizat că Trump și alți oficiali nu i-au cerut niciodată să pună capăt investigației cu privire la hacking-ul rus din alegeri, confirmând în același timp că președintele american nu a fost personal investigat. ”Atât președintele Trump, cât și cei din staff-ul său nu mi-au cerut niciodată să încetez investigarea hacking-ului rus de la alegeri!”
2. A acuzat administrația Trump că a răspândit "minciuni, pur și simplu".
James Comey a acuzat, de asemenea, administrația Trump că a răspândit "minciuni, pur și simplu" despre el și FBI, în urma demiterii sale abrupte de luna trecută, declarând că administrația "l-a defăimat pe el și, mai important, și FBI-ul" când președintele SUA a declarat că biroul federal era în ”stare de tulburare” sub conducerea sa.
"Am fost sincer preocupat de faptul că ar putea minți despre natura întâlnirii noastre, așa că am crezut că este foarte important să se documenteze", a spus Comey. "Știam că ar putea veni o zi când aș avea nevoie de o înregistrare a ceea ce s-a întâmplat nu numai să mă apăr, ci să protejez FBI-ul".
3. A spus că Trump l-a determinat să-și încheie ancheta cu fostul consilier în domeniul securității naționale, Michael Flynn.
În mărturia sa scrisă, James Comey a menționat că Trump l-a împins să-și încheie investigația despre consilierul Flynn în urma unei întâlniri ciudate privată petrecută lângă ceasul din Biroul Oval.
Senatorul democrat Joe Manchin de Virginia i-a pus lui Comey întrebarea cheie: "Credeți că acest lucru poate fi considerat obstrucția justiției?"
"Nu știu. Asta e misiunea lui Bob Mueller să rezolve acest lucru ", a răspuns fostul director FBI, referindu-se la noul consilier special desemnat care a preluat ancheta Departamentului de Justiție pentru relațiile cu Rusia.
4. A menționat că a încercat să lase să se scurgă informații către presă.
Într-o dezvăluire uluitoare, James Comey a precizat că, după demiterea sa, el a încercat de fapt să impulsioneze numirea unui avocat special, oferindu-i una dintre notele sale despre Trump unui prieten. Prietenul ce este profesor la Colegiul de Drept din Columbia, trebuia să scape aceste note către presă.
"Judecata mea a fost că trebuie să scot asta în piața publică", a menționat fostul director FBI.
5. A pretins că Trump a cerut loialitate de la el.
James Comey a declarat că în timpul primei sale întâlniri cu Trump, președintele SUA a întrebat dacă dorește să rămână director FBI și a declarat: "Am nevoie de loialitate. Mă aștept la loialitate din partea ta”.
"Am răspuns: Vei primi întotdeauna sinceritate de la mine”. S-a oprit și apoi a spus: "Asta vreau, o loialitate onestă". M-am oprit și apoi am spus: "Veți primi asta de la mine".
6. Avocatul lui Trump a răspuns că președintele "niciodată, sub o formă sau alta" nu l-a îndemnat pe Comey, să nu mai investigheze pe cineva.
În urma mărturiei lui Comey, avocatul personal al lui Trump, Marc Kasowitz, a declarat că președintele "niciodată, sub formă sau alta" nu l-a îndemnat pe fostul director al FBI, James Comey, să nu mai investigheze pe cineva, inclusiv pe Flynn. Kasowitz a spus că președintele este "îndreptățit să aștepte loialitate" de la cei care deservesc administrația, dar a adăugat că Trump nu i-a spus niciodată lui Comey: "Am nevoie de loialitate, mă aștept la loialitate", așa cum a precizat Comey.
El l-a acuzat de asemenea pe Comey de "dezvăluiri neautorizate ale unor comunicări privilegiate" pe care le-a avut cu președintele.
"După cu vedeți cei din guvern încearcă în mod activ să submineze această administrație cu scurgeri selective și ilegale de informații clasificate și de comunicații privilegiate". "Comey a recunoscut acum că este unul dintre cei prin care se scurg informații neautorizate către presă!", a mai adăugat avocatul Kasowitz.