Pacienții la Spitalul „Filantropia” din Craiova, despre care au apărut informații în spațiul public că ar fi murit din cauza unor transfuzii greșite, au decedat în urma unui infarct miocardic şi a insuficienţei respiratorii, potrivit concluziilor preliminare ale necropsiei. Totodată, raportul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj, arată că procedurile privind transfuziile de sânge în cazul bolnavilor au fost respectate, informează Mediafax.
Potrivit sursei citate, atât femeia, în vârstă de 81 de ani, cât şi bărbatul de 67 de ani au decedat în urma unui infarct miocardic şi a insuficienţei respiratorii. De asemenea, în cazul pacientului în vârstă de 67 ani, în raportul Institutului de Medicină Legală, la cauza probabilă a decesului este consemnată şi boala de care suferea bărbatul, leucemia
Totodată, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Dolj, Ştefan Popescu, a declarat că au fost respectate procedurile privind efectuarea transfuziilor.
„Inspectorii au verificat modul în care s-au respectat procedurile şi s-au respectat, au verificat pungile de sânge administrate pacienţilor. S-a constatat că ele coincid cu cele menţionate în foaia de observaţie şi cu documentele de la Centrul de transfuzii sangvine. Au existat câteva documente incomplet completate”, a spus Ştefan Popescu.
Cu toate acestea, DSP Dolj a amendat Spitalul „Filantropia” cu suma de 25.000 de lei. Sancţiunea a fost aplicată unităţii medicale pentru unele nereguli găsite de inspectorii sanitari în spital, precum faptul că transfuziile s-au făcut după-amiaza şi nu dimineaţa, aşa cum prevede protocolul şi nu s-au făcut în prezenţa medicului curant.
Recomandarea Comisiei de Hemovigilenţă a spitalului este ca transfuziile să se facă în prezenţa medicului curant, în intervalul orar 8-13. Ei au făcut după-amiaza, când nu era medic în secţie. Inspectorii noştri au verificat scriptic datele şi s-a constatat că pungile de sânge administrate pacienţilor coincid cu cele menţionate în foaia de observaţie şi cu documentele de la Centrul de transfuzii sangvine. Foaia de observaţie nu era completă, nu trecuseră ora când a început tratamentul, ora când s-a finalizat, dacă pacientul acceptă tratamentul sau dacă a mai fost transfuzat. Asistenţii trebuia să completeze aceste date”, a afirmat Ştefan Popescu.
Totodată, medicul Spitalului Filantropia care era de gardă vineri, asistentele de la Unitatea de Transfuzii Sanguine, precum şi asistentele din Secţia de Hematologie au fost sancţionaţi cu câte o mie de lei.
Pe de altă parte, marţi, mai multe cadre medicale de la Spitalul „Filantropia” vor fi audiate la Secţia 1 Poliţie.
Doi pacienţi ai Spitalului „Filantropia” din Craiova au murit în urma unor transfuzii sanguine, iar alţi patru au avut reacţii adverse, Direcţia de Sănătate Publică Dolj, dar şi Poliţia deschizând anchete în acest caz. Purtătorul de cuvânt al DSP Dolj, dr. Ştefan Popescu, declara că vineri s-au făcut 12 transfuzii de sânge şi din cei 12 pacienţi, la şase au apărut reacţii adverse, dintre care doi au murit. Conducerea Spitalului „Filantropia” din Craiova a anunţat că a sistat efectuarea de transfuzii sanguine pentru cazurile grave şi sunt acoperite doar urgenţele majore până la finalizarea anchetei privind decesul a doi pacienţi ai unităţii medicale.