4.2 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăSpecialScandalul sângelui vândut: Directorul urmărit penal a fost mutat şef la Expediţii

Scandalul sângelui vândut: Directorul urmărit penal a fost mutat şef la Expediţii

Parchetul de pe lângă Judecătoria Slobozia a început în urmă cu o lună urmărirea penală faţă de directorul adjunct al Institutului Naţional de Hematologie Transfuzională, Corina Posea, pentru că ar fi ştiut ce se întâmplă la Centrul de Transfuzii de la Slobozia. Ancheta procurorilor a ajuns tocmai la Institutul Naţional de Hematologie Transufzională din Bucureşti, instituţie de care aparţine unitatea din Slobozia.

Citește și: STENOGRAME în dosarul traficului cu sânge de la Slobozia. Cum îşi selecta pacienţii şefa Centrului de Transfuzii

Directorul adjunct al instituţiei, medicul Corina Posea, a fost chemată la audieri pentru a răspunde anchetatorilor la o serie de întrebări legale de activitatea infracţională desfăşurată la Slobozia. Posea se face vinovată, potrivit procurorilor de faptul că a ştiut despre comerţul ilegal cu sânge uman, însă a omis să ofere toate aceste indicii organelor de urmărire penală. Pe numele ei a fost impusă măsura controlului judiciar.

După începerea urmăririi penale, directorul Institutului Naţional de Transfuzie, Andi Rosin a decis, în urma consultărilor cu procurorii ca managerul urmărit penal să părăsească funcţia de director adjunct şi să revină la cea avută anterior, cea de şef al compartimentului Validare, Expediţie Bucureşti, locul de unde se distribuie dozele de sânge către spitale şi pacienţi.

În urmă cu o lună, Centrul de Transfuzii Sanguine din Slobozia a fost percheziţionat de anchetatori. Opt asistente, împreună cu medicul Cristiana Stoian, şefa unităţii, au fost conduse la audieri, acuzate fiind de faptul că vindeau sângele recoltat de la donatori. Doctoriţa Stoian a fost arestată preventiv pentru 21 de capete de acuzare.

Angajaţii instituţiei au fost acuzaţi că vindeau la negru sângele recoltat de la donatori. Fiecare doză tranzacţionată avea preţuri cuprinse între 50 şi 100 de lei.

În referatul cu propunerea de arestare preventivă, procurorii Parchetului Judecătoriei Slobozia menţionează şi cazurile unor bătrâni care aveau nevoie de transfuzii şi care au decedat după ce medicul Cristiana Stoian a ­refuzat să elibereze flacoane de sânge.Astfel, este menţionat cazul unui bătrân în vârstă de 87 de ani, pentru care în 27 septembrie 2013 medicul a ­cerut sânge şi care nu avea donatori, iar fără a întreba ce diagnostic are ­pacientul, fosta şefă a Centrului de Transfuzii Slobozia a ­refuzat ­eliberarea flaconului de sânge, spunând: ”La revedere… să-i aducă aparţinători”. A doua zi, pacientul în cauză a decedat din cauza lipsei sângelui.

Cele mai citite

Fermierii cer credite pe termen lung, băncile promit creșterea finanțării în agricultură

Fermierii din România reclamă dificultăți în accesarea capitalului și solicită împrumuturi pe termen lung, de 20 până la 40 de ani, pentru a putea...

Mircea Geoană se retrage din politică: Cred că trebuie să îţi pui ghetele în cui, într-un anumit moment

Geoană a subliniat că votul exprimat reflectă o "furie" împotriva sistemului actual de partide Candidatul independent la alegerile prezidențiale, Mircea Geoană, a reacționat duminică seară...

Alegerile prezidențiale din România, în presa internațională: Șoc după avansul candidatului de extremă dreapta

Rezultatele parțiale ale alegerilor prezidențiale din România au atras atenția presei internaționale, care subliniază ascensiunea surprinzătoare a lui Călin Georgescu, un candidat independent asociat...
Ultima oră
Pe aceeași temă