10.4 C
București
miercuri, 28 februarie 2024
AcasăSpecialJurnalistul freelancer care a ajutat echipa Sky News susține că a fost...

Jurnalistul freelancer care a ajutat echipa Sky News susține că a fost păcălit

Jurnalistul freelancer care i-a ajutat pe jurnaliştii Sky News să realizeze materialul despre presupuşii traficanţi de arme din România, Aurelian Szanto,  a declarat, miercuri, că a fost păcălit, întrucât i s-au dat asigurări că, după difuzare, se va preciza că documentarul are caracter informativ, iar personajele sunt fictive, informează Mediafax.

„Eu am fost contactat prin cineva care are contacte la trustul Sky, dacă sunt de acord să filmez un documentar pe teritoriul României în legătură cu traficul de arme care se desfăşoară pe tot teritoriul continentului est-european. Persoana respectivă mi-a spus că este vorba despre un documentar pe care trustul Sky îl face pe teritoriul Europei în legătură cu traficul de arme, pentru informarea populaţiei. Mi-au spus: dorim ca să fie doi oameni care să ne prezinte nişte arme. Prin prezentarea armelor respective să atragem atenţia la cum se săvârşesc aceste vânzări. Am avut un prieten care ştiam că are arme de vânătoare, l-am contactat telefonic din Anglia şi l-am întrebat dacă este de acord să facem acest documentar, bineînţeles nu pe gratis. O renumeraţie pentru actorie, pentru prezentare, eu urmând să iau remuneraţia mea de translator”, a declarat Aurelian Szanto, la ieșirea de la audierile de la sediul DIICOT din Capitală.

Totodată, el a afirmat că i s-ar fi dat asigurări că materialul nu va defăima imaginea României. „Mi-au declarat : nu vă faceţi griji, la momentul difuzării va apărea la sfârşit, pe display, că toate personajele din acest documentar sunt fictive şi sunt doar cu caracter informativ. Aşa mi s-a comunicat. Ei mi-au cerut să le prezint arme de război. Comunicarea mea către ei a fost nu, nu pot să vă ofer arme de război. Ei m-au asigurat că este un documentar care va apărea în luna decembrie. Nu va fi o ştire, nu va fi ceva pus pe sticlă care să defăimeze imaginea României. S-au negociat la mii de euro, dar nu foarte multe”, susţine bărbatul.

Citește și: DIICOT i-au găsit pe românii care au încercat să le vândă arme jurnaliștilor de la Sky News. Întregul material ar fi o înscenare! Postul de televiziune: Ramsey a realizat un reportaj „solid”

În plus, Aurelian Szanto a susținut că întregul eveniment s-a desfăşurat pe baza unui scenariu, care le-a fost comunicat în România, la hotel.

„Ca să pară mai real acest documentar ni s-a cerut să fie mascaţi, să se poarte haine militare. Eu m-am gândit la o chestie de prezentare, nu la o chestie bombă, pentru că a căzut ca o bombă. Respectivii au venit în ţară iar la hotel mi s-a comunicat scenariul. Persoana mea de legătură cu trustul Sky a pornit informaţii de la ei şi mi le-a transmis mie. Mi-a scris pe hârtie nişte întrebări, eu urma să le transmit oamenilor mei, la care ei să ofere şi răspunsuri. Am avut întâlnire cu Stuart, dar nu am vorbit direct, eu discut cu oamenii lui. El nu stă de vorba cu mine. În această perioadă i-am fost în preajmă. Au fost o echipă de patru jurnalişti. La hotel tot ce se discuta în echipa domnului Stuart se transmitea prietenului meu şi el mie. În momentul în care ei mi-au dat întrebările, mi-au dat răspunsurile, m-au asigurat că toate sunt cu caracter informaţional.Ei mi-au pus în vedere să se desfăşoare această activitate într-un loc foarte retras, ascuns de ochii lumii, iar ei vor spune că se află la graniţa cu Ucraina”, a mai spus Szanto.

 

Postul de televiziune britanic Sky News a prezentat recent un reportaj în care apar doi presupuși traficanți de arme din România, dispuși să vândă armament provenind din Ucraina unor cumpărători din Europa Occidentală. După luni de negocieri, echipa de jurnaliști de la Sky News a fost ghidată spre o zonă îndepărtată din România pentru o întâlnire cu membrii unei bande de traficanți pregătiți să arate de ce ofertă dispun.

În acest context, procurorii DIICOT au efectuat, miercuri, șapte percheziții în locații din Târgu Mureș și Bistrița Năsăud în dosarul deschis în urma reportajului Sky News. În dosar, procurorii au început urmărirea penală pentru contrabandă calificată și nerespectarea regimului armelor. Astfel, au fost aduse la audieri cinci persoane – cei patru bărbați care apar în material și intermediarul lor.

Potrivit unor surse judiciare, ar fi fost vorba de o înscenare,  cu „actori” români neprofesioniști, plătiți cu 2000 de euro ( 1000 de euro a primit intermediarul-jurnalist freelancer, iar restul a fost împărțit de actorii care au jucat rolul traficanților de arme. Scenariul  s-ar fi pus la cale pe 18 iulie, filmările au avut loc pe 29 iulie 2016.  Decorurile au fost alese de jurnaliștii britanici; costumele au fost puse la dispoziție tot de cei de la Sky News, iar replicile – scrise de jurnalistul Stuart Ramsey. 

Astfel, anchetatorii români vor face comisie rogatorie cu omologii britanici pentru a-l audiat pe jurnalistul Stuart Ramsey și pe colegii săi de la Sky News care au participat la realizarea reportajului-înscenare despre traficul de arme din România, spun surse judiciare.

În replică, postul de televiziune britanic Sky News susține că reportajul realizat de jurnalistul Stuart Ramsay și echipa sa, privind o presupusă contrabandă cu arme care s-ar desfășura în România, este unul „temeinic”. „Stuart Ramsey şi echipa sa au oferit un material solid privind vânzarea de arme în România, iar Sky News susţine în totalitate acest material”, a declarat, într-un mesaj transmis presei din România, directorul pentru Relaţii Publice al Sky News, Lucy Ellison.

Citește și: Sky News ia apărarea jurnaliștilor implicați în scandalul privind presupusul trafic de arme din România: Este un reportaj temeinic

Anterior, autorul controversatului reportaj, Stuart Ramsay, a susținut că, iniţial, a luat legătura cu bande de traficanţi de arme din Albania, Serbia şi Bosnia, dar întâlnirile au căzut pentru că respectivii nu prezentau încredere. „Contactele noastre au dus spre un român care era membru al familiei unei bande de infractori. Nu am avut niciun motiv să cred că nu era cine pretindea că e. Am avut cu mine un fost militar, care era paznicul meu, care a fost soldat şi care a confirmat că armele erau arme militare”, a declarat jurnalistul britanic pentru Digi24.

Jurnalistul a precizat că întâlnirea ar fi avut loc în nord-vestul României, dar susţine că nu poate da mai multe detalii, pentru că nu i s-a permis să filmeze în localităţile din apropiere. Totodată, Ramsay a precizat că a durat nouă luni pentru aranjarea întâlnirii: „ (Dacă a fost un aranjament?) Nimeni nu poate spune cât de intensă a fost întâlnirea, am fost percheziţionaţi, arme grele scoase la vedere, nu a fost cea mai uşoară muncă pe care am făcut-o. Şi imediat ce şi-au dat seama că nu voi cumpăra o armă, au împachetat şi au plecat”.

În ceea ce privește reacția traficanților, cu privire la faptul că au fost filmați, Stuart Ramsey a declarat:  „În nicio clipă nu le-a păsat (n. red. – că pot fi identificaţi) pentru că, aşa cum au spus ei, autorităţile locale nu reprezintă o problemă pentru ei. E o afacere, mută mii de arme…”

 

 

Cele mai citite

Corpul de control al Ministerului Justiției va verifica dacă Vlad Pascu beneficiază de vreun tratament preferențial

Ministrul Alina Gorghiu a anunțat că trimite Corpul de control al Ministerului Justiției la Penitenciarul Poarta Albă, pentru a verifica dacă această instituție îi...

România, lovită de o criză puternică pe piața muncii

România, ca multe alte țări din Europa, se confruntă cu probleme majore de ordin demografic. Populația îmbătrânește, iar tinerii aleg să plece peste...

Hidroelectrica a înregistrat în 2023 cel mai mare profit din istorie

În timp ce românii sărăcesc de la o zi la alta, iar cea mai mare parte din salariile lor se duce pe facturi,...
Ultima oră
Pe aceeași temă