4.5 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSpecialScandalul Intact: Iohannis face un pas înapoi, PSD insistă

Scandalul Intact: Iohannis face un pas înapoi, PSD insistă

Implicarea politicienilor în scandalul ANAF-Intact înregistrează noi episoade. Președintele Klaus Iohannis și-a nuanțat declarațiile făcute în favoarea trustului aflat în proprietatea familiei Voiculescu. În schimb, PSD continuă operațiunea de sprijinire, prin inițiative legislative și anchete parlamentare. Între timp, ANAF a anunțat că a început demersurile pentru a  scoate sediile Intact la licitație.

Confruntat cu scăderea numărului de susținători pe Facebook, președintele Klaus Iohannis a încercat să-și schimbe imaginea de opozant al aplicării unei decizii judecătorești. În noaptea de vineri spre sâmbătă, la finalul Consiliului European de la Bruxelles, șeful statului a abordat și această temă, care luase amploare în țară. 

Iohannis a justificat declarația de miercurea trecută prin faptul că a considerat că era posibil ca prin acțiunea ANAF „să fie afectată libertatea de exprimare”. „Acest lucru mi s-a părut că trebuie atenţionat. Ulterior am aflat că această afirmaţie a mea care a vrut doar să atragă atenţia că este posibil să fie afectată libertatea presei a fost interpretată în foarte multe feluri, poate şi datorită faptului că m-am exprimat foarte succint”, a explicat președintele. Șeful statului se consideră în continuare un apărător al statului de drept, respingând acuzațiile că și-ar fi schimbat abordarea. „ Eu sunt convins că România este un stat de drept, va rămâne un stat de drept şi voi lupta pentru ca România să rămână un stat de drept. Este evident – şi am spus acest lucru de nenumărate ori – că o decizie judecătorească trebuie aplicată”, a sunat pledoaria șefului statului.

Iohannis a dat asigurări că a recepționat criticile care i s-au adus pe rețelele de socializare. „Nu există niciun fel de intenţie din partea mea, nu a existat şi nu are de ce să existe să apăr pe cineva în faţa legii. Eu vreau să se impună legea şi sper că prin aceste pecizări am lămurit un pic mai bine situaţia. Vreau să spun că am înţeles foarte clar mesajul pe care l-am primit via Facebook”, a adăugat șeful statului. „Eu nu sunt apropiat de această televiziune, de acest trust de presă”, a mai spus Iohannis, invocând faptul că în campania pentru prezidenţiale din 2014 „accentele au fost tocmai de altă natură”.

Reducerea pierderilor

Revenirea lui Ioahannis pare să fi avut succes, cel puțin parțial, în încercarea de a stopa fenomenul „unlike” de pe rețelele de socializare. Șeful statului a pierdut peste 40.000 de fani după prima declarație, în favorea trustului Intact, din care în jur de 21.000 pe 18 februarie (prima zi de după declarație). Ieri, șeful statului a pierdut doar 2100 de fani. Mesajul de pe Facebook în care președintele își nuanțează poziția a strâns 10.800 de aprecieri și peste 700 de distriburi. De menționat că, în ciuda scandalului din ultimele zile, preşedintele Klaus Iohannis are în continuare peste 1.690.000 de aprecieri pe site-ul de socializare, mai mult decât orice alt politician român.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, referitor la cazul trustului Intact, că libertatea de expimare nu poate fi suprimată pentru „banale motive administrative”, criticând abordarea „heirupistă” a ANAF.  Afirmațiile șefului statului au provocat controverse, în condițiile în care ANAF a declanșat procedurile pentru a pune în aplicare o hotărâre judecătorească din august 2014, prin care sediile posturilor au intrat în posesia statului, fiind libere de sarcini.

ANAF vrea să vândă sediile

Între timp, bătălia politico-juridică pentru sediile Intact continuă. ANAF a anunţat că „va începe demersurile pentru scoaterea la licitație a bunurilor confiscate”, după ce, anterior, inspectorii săi prezentaseră Antena 1 şi Antena 3 notificarea de evacuare a sediilor posturilor, punând astfel în executare o sentinţă penală din 2013, rămasă defintivă în 2014. ANAF a precizat că a răspuns unei solicitări a reprezentanţilor Antena TV Group SA de a avea o întâlnire, la întrevedere fiind prezentate „stadiul procedurii de valorificare a imobilelor”.

În paralel, însă, reprezentanții PSD nu au renunțat la sprijinirea Trustului Intact, aflat în război cu instituțiile statului. Senatorul PSD, Liviu Pop, a depus în Parlament un proiect de lege care prevede că bunurile imobile intrate în proprietatea statului prin confiscare să poate fi păstrate de către stat, în administrarea autorităților locale și centrale sau a regiilor autonome. Inițiativa legislativă a fost depusă după ce premierul Dacian Cioloș spunea că legislaţia în vigoare permite valorificarea bunurilor confiscate de stat doar prin vânzare, nu prin închiriere.

De fapt, proiectul inițiat de Liviu Pop este copia unei ordonanțe de urgență emisă în 2015 de Guvernul Ponta și declarată neconstituțională. Atunci ordonanța a fost solicitată de fostul ministru de Interne, Gabriel Oprea, care vroia să aibă baza juridică pentru a prelua la MAI sediile trustului Intact, pentru a le închiria televiziunilor lui Dan Voiculescu. Acum, senatorul PSD susține că nu știe dacă demersul va ajuta Antena și că ținta sa principala ar fi sprijinirea administrației locale.

„Sunt situații în care aceste bunuri confiscate pot să fie sedii sau clădiri în centrul municipiilor sau orașelor. Ele nu pot fi transferate către administrația locală pentru a fi utilizate. Sunt zone în care primăriile plătesc chirii la clădiri private, iar de cealaltă parte ANAF-ul vinde clădiri executate”, este explicația senatorului PSD.

Nu este singurul demers inițiat de PSD. Fostul ministru de finanțe, Eugen Teodorovici (PSD), a promis că va face demersurile necesare unei dezbateri în comisia de buget-finanțe a Senatului. Teodorovici a spus că vrea să cheme ANAF-ul și ministerul de Finante la o „analiză” a “tuturor documentelor și procedurilor” care au dus la evacurarea trustului Intact. Miercurea trecută, premierul Dacian Cioloș a fost în Senat pentru a da explicații în legătură cu demersul ANAF.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Croația reintroduce serviciul militar obligatoriu, după 16 ani de suspendare

Ministerul Apărării din Croația, membră NATO din 2009, a anunțat marți că, începând cu ianuarie 2025, va demara procesul de reintroducere a serviciului militar...

Creștere de 28%: Fondurile de pensii private au depășit pragul de 155 miliarde de lei

Politica investițională a fondurilor de pensii private rămâne concentrată pe piața financiară locală Fondurile de pensii private din România au înregistrat o creștere semnificativă a...

Țările care nu sărbătoresc Crăciunul și tradiții inedite din toată lumea

Crăciunul, celebrat pe 25 decembrie, este una dintre cele mai populare sărbători creștine la nivel global, marcând nașterea lui Iisus Hristos. Evenimentul nu este...
Ultima oră
Pe aceeași temă