19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialScandalul de la bacalaureat determina Ministerul Educatiei sa ia unele masuri

Scandalul de la bacalaureat determina Ministerul Educatiei sa ia unele masuri

Subiectele nu vor mai fi publicate pe internet
Pasajele intregi copiate din culegeri si regasite in lucrarile candidatilor la bacalaureat, precum si diversele declaratii ca s-a copiat inclina balanta in favoarea schimbarii metodologiei de examen.

Cu toate ca examenul de bacalaureat din acest an a stat sub semnul scandalurilor, conducerea Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului s-a declarat foarte multumita de organizare. si totusi, ceva bun este pe cale sa se intample. Este vorba de faptul ca pana la inceperea viitorului an scolar, pe 1 septembrie, conducerea MECT va analiza cu foarte mare atentie oportunitatea publicarii subiectelor pe internet. Este vorba de variantele de subiecte la probele scrise, care, la examenul din acest an, ca si la cel de anul trecut, au fost publicate pe internet, deci au fost cunoscute de candidati cu cateva luni inainte. Ministrul Adomnitei s-a declarat foarte multumit de modul in care a fost organizat bacalaureatul, nereprosandu-si – culmea! – absolut nimic. In aceeasi maniera cunoscuta pe arena politica romaneasca, atunci cand sunt probleme, de vina este "mortul", in traducere libera fiind vorba de toti ministrii Educatiei dinaintea sa. In privinta rezultatelor finale, potrivit rapoartelor MECT, promovabilitatea medie pe tara a mai crescut cu 1,22% dupa rezolvarea contestatiilor, ajungand la 78,26%, fata de 77,24%. Cele opt judete fruntase sunt: Suceava – 98,53%, Constanta – 97,48%, Botosani – 96,89%, Caras Severin – 95,245%, Mehedinti – 94,81%, Hunedoara – 94,41%, Valcea – 92,80%, Timis – 91,28%. Promovabilitate intre 80 si 90% s-a inregistrat in zece judete, intre 70 si 80% in 12 judete si municipiul Bucuresti, iar intre 60 si 70% in cinci judete. Cele mai slabe rezultate, daca sunt privite in comparatie cu primele opt fruntase, s-au inregistrat in sase judete, intre 40 si 60%. Este vorba de Giurgiu – 41,33%, Ilfov – 41,79%, Galati – 56,36%, Brasov – 58,41%, Braila – 59,16%, Ialomita – 59,30%. Absolventii de liceu care au luat bacalaureatul prin frauda vor ramane cu diploma in buzunar si vor ajunge chiar la facultate. Doar cei de la Sighetu Marmatiei, unde procurorii DNA ancheteaza modul in care s-au strans bani pentru cumpararea bacalaureatului, pana acum fiind arestata o directoare de liceu, ar putea sa tremure usor. Numai ca, pana cand nu va exista o sentinta judecatoreasca definitiva, toate diplomele de bacalaureat obtinute in sesiunea care abia s-a incheiat sunt recunoscute ca fiind perfect legale.

Reguli
» Metodologie noua
Avand in vedere ca publicarea pe internet a subiectelor a determinat tiparirea rapida de catre unele edituri a mai multor culegeri cu rezolvarile, conducerea MECT intentioneaza sa schimbe metodologia de examen.  

» Subiecte necunoscute
Este vorba ca absolventii de anul viitor sa nu mai stie dinainte variantele de subiecte. Noile reguli vor fi analizate si anuntate la timp, o data cu inceperea viitorului an scolar.

» Una din marile probleme este postarea pe site a subiectelor, dar noi am preluat aceasta procedura, deci nu este inventia noastra.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă