27.1 C
București
vineri, 19 iulie 2024
AcasăSpecialScandalul CIA

Scandalul CIA

Neue Zurcher Zeitung face praf raportul Marty

14 state europene sunt acuzate de raportorul special al Consiliului Europei, Dick Marty, de implicare in presupusele zboruri CIA de transport ale unor detinuti, a relatat ieri prestigiosul cotidian elvetian Neue Zurcher Zeitung. Totusi, probele aduse in acest sens continua sa lipseasca. In mod semnificativ, Marty s-a vazut nevoit sa admita singur ca nu detine dovezi formale despre presupusele centre de detentie secrete din Polonia si Romania. In repetate randuri, el a incercat sa-si relativizeze afirmatia cum ca probele "inca nu s-ar afla la dispozitia” sa. Dar in pofida lipsei de dovezi, Marty a continuat sa sustina cu tupeu ca ar "dispune de numeroase elemente relevante, aflate in concordanta” ce ar indica o existenta, macar anterioara, a unor astfel de inchisori in cele doua state mentionate. Acum ar depinde, chipurile, de Varsovia si de Bucuresti sa elucideze chestiunea. Acest rezultat mai mult decat precar al intregii anchete se afla in contradictie directa cu valva starnita de luni bune de campania sa indarjita. Credibilitatea raportului final nu a avut nimic de castigat – documentul lui Marty doar a pierdut, dat fiind ca raportul continua sa se se bazeze pe zvonistica si acuze neprobate. (…) Mai mult, in mod ostentativ, Franta nu este mentionata – cu toate ca este bine stiut ca insasi justitia franceza a demarat o ancheta in acest sens. Apoi, raportorul special a stiut, brusc, sa indice ca cifra vehiculata despre cele peste o mie de zboruri de transfer in terte tari este eronata. Cu o precizie remarcabila, Marty a aratat ca, de fapt, aproximativ 98% din zborurile CIA au avut un unic scop – si acela strict logistic. (…) Marea majoritate a afirmatiilor lui Marty merita doar calificativul de "mai mult sau mai putin interesant”. Astfel, serviciile secrete ale tarilor respective ar fi avut cunostinta de cauza, nu neaparat insa si guvernele acestor state – afirmatie la fel de grava precum aceea ca suspectii transportati ar fi adevarate "victime ale unui apartheid politic”.

Aderarea Romaniei la UE ar putea fi compromisa

Elvetianul Dick Marty, autorul raportului Consiliului Europei despre inchisorile CIA, ar putea compromite telul Romaniei de a adera la UE in 2007. Presedintele Comisiei de Afaceri Externe a Parlamentului European, germanul Elmar Brok, a sugerat ieri ca aderarea Romaniei la UE ar trebui amanata daca se confirma existenta unei inchisori a CIA pe teritoriul tarii noastre inainte de noiembrie 2005. In context, ministrul belgian de Externe, Karel de Gucht, a cerut Romaniei si Poloniei sa clarifice acuzatiile din raport si „sa faca lumina pe deplin”. „Exista indicii grave ca s-au produs lucruri bizare”, a spus ministrul belgian, precizand ca problema va fi discutata la reuniunea omologilor sai din UE, programata pe 12 iunie. Laburistul britanic Denis MacShane, membru al Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), a declarat pentru BBC ca raportul lui Marty este alcatuit din „fantezii”. El l-a acuzat pe parlamentarul elvetian de „colectarea de informatii din ziare si de formularea unor acuzatii grave impotriva romanilor”.

SUA contesta

„Suntem, fara indoiala, deceptionati de tonul si continutul raportului. Nu vad nici un fapt solid. Pare a contine multe acuzatii, dar nu multe fapte in spatele acestora”, a declarat purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Sean McCormack.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă