7.7 C
București
sâmbătă, 19 octombrie 2024
AcasăSpecialScandalul ANL Floresti, stins la interventia prefectului de Cluj

Scandalul ANL Floresti, stins la interventia prefectului de Cluj

Conflictul dintre Consiliul Judetean Cluj si Consiliul Local Floresti are sanse sa ajunga la un final fericit. Prefectul Mihail Hardau a decis sa medieze disputele dintre autoritatile judetene si cele locale. In urma interventiei reprezentantului Guvernului in teritoriu, care amenintase ca va ataca hotararea CL in contencios-administrativ si ca va bloca, astfel, criteriile de repartizare a apartamentelor ANL din zona Cetatea Fetei, consi-lierii locali au decis sa isi schimbe pozitia.
Astfel, membrii CL au aprobat noi criterii de repartizare, in locul celor votate initial si care starnisera nemultumirea conducerii Consiliului Jude-tean. Prefectul Mihail Hardau si presedintele CJ, Marius Nicoara, s-au intalnit cu membrii Consiliului Local Floresti, incercand sa clarifice neintelegerile care au intarziat repartizarea locuintelor.
„Din acest moment, dupa ce au fost intocmite listele cu persoanele care vor beneficia de locuinte, nu mai exista clujeni si floresteni. Toti sunt locuitori ai comunei Floresti, pentru ca blocurile sunt in administrarea acestei localitati. Mi se pare normal ca ei sa intre, de acum inainte, pe o lista comuna, iar locuintele sa le fie impartite conform criteriilor aprobate”, a afirmat Hardau.
Initial, consilierii locali votasera criterii de repartizare prin care tinerii care provin din comuna aveau sanse mult mai mari sa primeasca locuinte cu doua camere decat cei care provin din Cluj-Napoca si care, astfel, ar fi urmat sa se multumeasca cu apartamente cu o camera.
Prin hotararea 63/2005, CL Floresti a adoptat o serie de criterii suplimentare de stabilire a ordinii de prioritate a repartizarii locuintelor ANL din cartierul Cetatea Fetei. Conform comunicatului citat, acestea se refera la starea de sanatate a solicitantului sau a unui membru al familiei sale, avand prioritate persoanele cu handicap sau cele care sufera de o boala care necesita o camera in plus, la numarul membrilor familiei soli-citantului si la vechimea cererii.

Cartier electoral

In cartierul Cetatea Fetei, situat la zece kilometri de municipiul Cluj-Napoca, sunt in constructie 510 apartamente, 70 la suta dintre ele urmand sa fie repartizate de CJ, iar restul de CL Floresti. In prima etapa, programata pentru perioada 3-17 octombrie, urmeaza sa fie date in folosinta primele 200 de apartamente.
Criteriile initiale de repartizare au fost contestate de conducerea Consiliului Judetean, care sustine ca tinerii din Cluj-Napoca ar fi discriminati. Numai ca tocmai conducerea CJ fusese amendata e catre Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii pentru ca aceste criterii de repartizare a locuintelor care vor fi impartite de consilierii judeteni ii dezavantajeaza pe tinerii care nu sunt angajati ai institutiilor publice.
Dincolo de toate conflictele dintre autoritati, miezul problemei este acela ca membrii CJ trateaza locuintele ANL drept locuinte de serviciu pentru bugetari, in timp ce consilierii locali trateaza repartizarea locuintelor drept o posibilitate de a acorda recompense rubedeniilor, vecinilor si prietenilor.
Consiliul Judetean a aprobat, la jumatatea lunii iunie, lista finala a persoanelor care vor beneficia de locuinte prin ANL in cartierul rezidential „Cetatea Fetei”. Pe lista definitiva aprobata de CJ se afla 138 de persoane, in conditiile in care au fost peste 1.200 de solicitanti. Restul pana la 200 de apartamente vor fi repartizate de Consiliul Local Floresti.
Cartierul Cetatea Fetei a fost construit pe teritoriul comunei Floresti si nu in Cluj-Napoca din cauza conflictului dintre fostul primar PRM al municipiului, Gheorghe Funar, si fosta conducere PSD a Consiliului Judetean. Dupa o serie de dispute cu ex-primarul, fostul presedinte al CJ, Gratian Serban, a incheiat o inte-le-gere cu consilierii locali din Floresti.
Comuna a pus la dispozitia ANL terenul pentru construire, Consiliul Judetean a platit pentru extinderea retelelor de utilitati in zona, iar Agentia Nationala pentru Locuinte a construit blocurile. Cartierul a fost inaugurat cu mare pompa de liderii PSD, in frunte cu fostul premier Adrian Nastase chiar in ziua in care a inceput campania electorala pentru alegerile locale de anul trecut. Desi panglica primelor apartamente a fost taiata in luna mai a anului 2004, nici pana in prezent ele nu au fost terminate de tot.

Cele mai citite

Accident rutier în Defileul Jiului: două persoane rănite la spital

Un accident rutier a avut loc vineri, 19 octombrie, pe Defileul Jiului, din cauza unei depășiri neregulamentare. Două persoane au fost rănite în urma...

OpenAI lansează oficial aplicația ChatGPT pentru Windows, facilitând accesul la inteligența artificială

Compania OpenAI a lansat oficial o aplicație dedicată ChatGPT pentru sistemul Windows, un pas semnificativ în extinderea accesibilității și utilizării inteligenței artificiale direct pe...

CNSM menține amortizorul anticiclic de capital la 1% în contextul riscurilor sistemice

În cea de-a treia ședință din acest an, Consiliul general al Comitetului Național pentru Supravegherea Macroprudențială (CNSM), compus din reprezentanți ai Băncii Naționale a...
Ultima oră
Pe aceeași temă