25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialScandal universitar la Timişoara

Scandal universitar la Timişoara

Scandalul din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara arată că în sistemul de învăţământ universitar legea se aplică doar pentru unii. Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, se ocupă de inaugurări de autostrăzi, iar neregulile din universităţi sunt tot mai multe: Carta unor universităţi de stat este făcută după bunul plac a unor rectori care trag sforile pentru a rămâne în funcţie sau a fi ales doar cine trebuie, cadre didactice sunt plătite cu sume fabuloase în instituţii de stat, iar regulamentele pentru viitoarele alegeri sunt făcute ca să câştige cine este agreat.

Surse demne de toată încrederea au dezvăluit că toate acestea sunt posibile pentru că însuşi actualul ministru, Daniel Funeriu, vizează un post de rector la Timişoara, după ce îşi va încheia cariera de ministru, iar postul de profesor universitar îl va avea la o altă universitate din Ardeal, de asemenea cu probleme. Ministrul Daniel Funeriu nu a comentat până acum aceste declaraţii.

Regulament pentru „alegeri sigure”

La Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara scandalul a izbucnit între sindicat şi conducerea Universităţii. Sindicaliştii acuză că totul a fost regizat pentru ca fostul director al Direcţiei Agricole şi actualul decan al Facultăţii de Agricultură din cadrul Universităţii timişorene să fie unicul candidat la funcţia de rector. Pentru ca acest lucru să fie posibil, Senatul a adoptat o hotărâre „antinepotism”, prin care unii candidaţi care nu sunt agreaţi de actuala conducere să nu poată candida. Aceeaşi hotărâre nu se aplică însă pentru funcţia de prorector. Sindicatul susţine că pentru funcţia de prorector este agreat Gheorghe Dărăbuş, decanul de la Medicină Veterinară, a cărui soţie este angajată a respectivei Universităţi.

Totul a pornit de la faptul că sindicaliştii nu au fost invitaţi la dezbaterile ce au avut loc pe marginea „Regulamentului de organizare şi desfăşurare a alegerilor în structurile şi funcţiile de conducere în USAMVBT”, deşi conform Regulamentului intern, al Cartei Universităţii şi al Legii Dialogului Social ar fi fost trebuit să participe la dezbateri.

Ei nu au putut consulta Regulamentul respectiv, care a şi fost votat de Senat. Cu toate acestea, spun sindicaliştii, votul final pentru pentru „Regulamentul de organizare şi desfăşurare a alegerilor în structurile şi funcţiile de conducere în USAMVBT” ar fi fost realizat fără cvorumul necesar, deoarece trei cadre didactice au părăsit şedinţa de Senat.

De fapt, respectivul Regulament votat în grabă înainte de Crăciun îi deschidea calea fără emoţii unui candidat la funcţia de rector printr-o prevedere considerată „antinepotism”: „Nu poate fi director de departament persoana care are în departamentul respectiv soţul/soţia, afini şi rude până la gradul al III-lea inclusiv; nu poate fi decan persoana care are în facultatea respectivă soţul/soţia, afini şi rude până la gradul al III-lea inclusiv; nu poate fi rector persoana care are în universitate soţul/soţia, afini şi rude până la gradul al III-lea inclusiv.” Totul pare extrem de corect, numai că antinepotismul nu se aplică şi pentru funcţia de prorector, deoarece acesta este considerat doar un executant al rectorului. „De ce această măsură a nepotismului nu s-a luat şi în cazul funcţiei de prorector? Pentru că acolo au un candidat care are nevasta angajată în universitate”, a declarat prof. univ. dr. Adrian Grozea, preşedintele Sindicatului din USAMVB. Sindicatul a întocmit o petiţie care a fost trimisă Ministerului Educaţiei, prin care solicită anularea demersurilor făcute până acum pentru organizarea alegerilor şi reluarea procedurii din faza iniţială.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă