19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialScandal politic la capitolul "Diverse" in Consiliul Judetean Bihor

Scandal politic la capitolul „Diverse” in Consiliul Judetean Bihor

Consiliul Judetean Bihor s-a intrunit, ieri, pentru o sedinta extraordinara. Cele 26 de proiecte de hotarare de pe ordinea de zi au fost votate fara nici o problema intr-un timp record, nici o ora. Pe tot parcursul sedintei au fost doar doua interventii scurte. Insa la sfarsit, cand au ajuns la „Diverse”, au inceput discutiile pe marginea unor probleme serioase cu care se confrunta judetul.
Cele 26 de puncte, votate fara discutii s-au referit la o rectificare de buget, prin care s-au alocat 11 miliarde lei localitatilor afectate de inundatii, au urmat trei proiecte de hotarare, votandu-se infiintarea unei societati comerciale si aloca-rea unui buget de venituri si cheltuieli pentru demararea proiectului „Turism de iarna in Muntii Apuseni”, iar alte trei puncte au fost alocate pentru proiectul „Parc Balnear in Regiunea de Nord Vest – localitatile Tusnad, Beltiug si Marghita”.
Au urmat alte trei proiecte prin care s-a votat „Modernizarea si extinderea infrastructurii de acces in statiunile Baile Felix si 1 Mai” si pe urma majoritatea proiectelor pana la 27 au fost legate de trecerea in administrarea Consiliului Judetean a catorva cladiri care au apartinut Garnizoanei Oradea.
La sfarsit, la punctul „Diverse”, s-a discutat proiectul privind apro-barea organizarii unei licitatii pentru contractarea unei firme de constructii care sa faca lucrarile de amenajare pentru noul sediu al Bibliotecii Judetene „Gheorghe Sincai”, care va fi mutata din sediul Palatului Episcopal din Oradea in una din cladirile ce au apartinut armatei. La sedinta a fost prezentat proiectul facut pentru amenajarea cladirii respective, si, fara sa existe un proiect de hotarare redactat, presedintele CJ, Kiss Alexandru, a cerut alesilor sa voteze organizarea licitatiei pentru constructie.
Singurul care a avut de obiectat a fost Vasile Garba de la PRM. Acesta a spus ca CJ ar trebui sa se mai gandeasca daca sa demareze acest proiect sau sa incerce sa gaseasca o solutie mai putin costisitoare, avand in vedere ca amenajarea noului sediu al bibliotecii va scoate de la buget circa 79 de miliarde lei.
Cu toate astea, presedintele CJ a spus ca problema banilor pentru finantarea noului sediu va fi rezolvata pe parcurs, acum trebuie sa inceapa cat mai repede lucrarile pentru ca anul viitor biblioteca sa poata elibera Palatul Episcopal. „Si asa am avut probleme cu biblioteca si trebuie sa eliberam spatiul pe care il ocupam acum. Daca am sta sa mai cautam alta solutie am intarzia, asa lucrarile pot incepe acum, iar la anu' biblioteca s-ar putea muta”, a spus Kiss.
Mana dreapta a presedintelui CJ, consilierul Szabo Odon, a venit cu solutia: sa ceara bani de la Ministerul Culturii pentru acest proiect. „Pana acum toti au cerut, numai Bihorul nu. A venit randul sa ne ajute si pe noi”, a spus consilierul. Astfel a fost votat si acest proiect.
Au urmat discutiile pe marginea unor subiecte propuse tot de consilierul PRM Vasile Garba. Acesta a cerut lui Kiss sa le fie prezentate alesilor judeteni contractul dintre Muzeul Tarii Crisurilor si Episcopia Romano-Catolica prin care a fost stabilita chiria pe care institutia de cultura o va plati Episcopiei pana in momentul in care vor reusi sa elibereze cu totul Palatul Baroc din Oradea. Proiectul care cuprindea contractul respectiv a fost votat de consilieri fara ca acestia sa aiba in fata contractul. Alesii au votat si abia pe urma si-au dat seama ca la proiect exista o anexa care prevedea ca muzeul sa plateasca chirie retroactiv pana in iunie 2004 catre Episcopia Romano-Catolica.
„Ar trebui sa vedem si noi contractul respectiv. Pentru ca in sedinta trecuta acesta a fost vazut numai de Szabo Odon”, a spus Garba. Insa, cand presedintele Kiss Alexandru a supus la vot cererea lui Garba, doar consilierul PRM a votat pentru. Si asta, cu toate ca, dupa sedinta trecuta, mai multi alesi judeteni au vociferat din cauza modului in care a fost votata chiria.
Tot la „Diverse”, acelasi consilier Vasile Garba a cerut conducerii CJ sa informeze alesii despre situatia de la FC Oradea. Insa, Kiss nu a inteles din ce cauza este adusa in discutie aceasta problema. El recunoaste ca situatia de la clubul de fotbal nu merge asa cum ar trebui, insa a spus ca echipa trebuie sa fie finantata in continuare din bani publici.
In acel moment, consilierul PRM le-a spus presedintelui si vicepresedintelui CJ, Gavrila Ghilea, ca daca tot sunt oameni de afaceri amandoi, atunci de ce nu finanteaza ei clubul, pentru ca pana la urma este si fotbalul o afacere. Acest lucru nu le-a picat prea bine celor doi din si nici nu au fost incantati de idee. Mai mult, Ghilea l-a luat peste picior pe Garba, spunandu-i ca poate FC Oradea ar merge mai bine cu el in frunte.
Pana la urma situatia clubului nu a fost clarificata nici in sedinta de ieri. Cert este, insa, ca ehipa de fotbal va fi finantata in continuare de la buget.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă