21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialScandal politic, alimentat cu gaz metan, intre Prefectura si Consiliul Judetean Alba

Scandal politic, alimentat cu gaz metan, intre Prefectura si Consiliul Judetean Alba

Finalizarea unei investitii privind introducerea gazului metan intr-un sat apartinand comunei Unirea din judetul Alba a provocat o noua disputa intre presedintele Consiliului Judetean, Ion Dumitrel (PD), si prefectul Cosmin Covaciu (fost PNL). Investitia a fost inaugurata in 23 decembrie 2005, la eveniment fiind invitat doar reprezentantul Guvernului in teritoriu. Prefectura a mediatizat, ulterior, evenimentul la care a fost prezent seful institutiei.
Presedintele CJ, Ion Dumitrel, a lasat sa se inteleaga, printr-un comunicat, ca a aflat despre finalizarea aductiunii gazului metan in satul Mahaceni din presa. Aceasta, in conditiile in care institutia pe care o conduce a alocat, in 2005, un miliard de lei pentru proiectul din comuna Unirea.
„Am vazut in presa locala ca la Mahaceni exista in sfarsit gaz in casele satenilor. Chiar daca nu am stiut decat din presa de aceasta realizare, sunt bucuros ca institutia pe care o conduc a putut fi alaturi de acesti oameni atunci cand au avut nevoie. Raspunzand apelului lor, am putut contribui la realizarea aductiunii de gaz, indeplinind astfel o dorinta veche a satenilor din Mahaceni”, a spus Dumitrel.
Actiunea de introducere a gazului metan in localitatea Mahaceni a fost declansata la sfarsitul anului 1998. Comunitatea din acest sat si-a constituit un grup de initiativa pentru realizarea investitiei, a intocmit proiectele de aductiune si a strans o parte din banii necesari, reusindu-se ca in primavara acestui an sa finalizeze aproximativ 75 la suta din bransamentele stradale. De atunci, insa, lucrarile au intrat intr-un impas financiar, motiv pentru care Comitetul de Initiativa si Primaria comunei Unirea au transmis Consiliului Judetean, in luna martie, o solicitare de sprijin financiar pentru terminarea investitiei.
„Avand in vedere importanta acestei investitii pentru locuitorii satului Mahaceni, in mare parte batrani peste 60 de ani, bolnavi cu venituri modeste, unii doar cu pensii CAP, Consiliul Judetean a raspuns acestei cereri si a alocat, in sedinta din luna aprilie, un miliard de lei Primariei Unirea pentru finalizarea acestei investitii”, se precizeaza intr-un comunicat de presa al CJ.
In urma cu doua luni, Dumitrel l-a acuzat public pe Covaciu ca a „furat” proiecte elaborate de administratia judeteana, pe care le-a utilizat ulterior pentru a-si face imagine. Tot atunci, presedintele CJ a declarat ca nu va mai semna impreuna cu prefectul proiecte care vizeaza judetul, si ca institutia pe care o conduce va gestiona singura toate programele respective.
Un alt scandal s-a consumat intre cei doi in culise, in urma cu cateva zile, pe tema alocatiilor guvernamentale din fondul de rezerva al Executivului. Prefectul ar fi cerut o suma mai mica, adica aproximativ 24 de miliarde lei vechi, care ar fi urmat sa fie destinati exclusiv primariilor PNL, partid din care si Covaciu a facut parte pana zilele trecute, cand a fost nevoit sa demisioneze.
Dumitrel, impreuna cu primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, (vicepresedinte la nivel national al PD), au refacut proiectul pentru o suma mai mare (55 de miliarde lei) si au scurtcircuitat relatia lui Cosmin Covaciu cu Guvernul.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă