4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialSCANDAL pe scena politică. Tăriceanu, denunţat de Ponta la DNA

SCANDAL pe scena politică. Tăriceanu, denunţat de Ponta la DNA

Victor Ponta l-ar fi denunțat pe Călin Popescu Tăriceanu la DNA, în dosarul privind retrocedarea către “Prințul” Paul (Lambrino) a unor suprafețe de teren în Băneasa (fostă fermă regală) și Snagov, în care președintele Senatului a fost trimis în judecată pentru mărturie mincinoasă și favorizarea infractorului, scrie ziarul Adevărul. Nu este clar dacă Ponta l-a turnat pe Tăriceanu cu intenție sau din greșeală. 
  
Tăriceanu a fost prins mințind de procurorii DNA în urmă unor interceptări făcute în bază unui mandat pe sigurantă natională. Monitorizarea îi viză pe consultantul Tal Silberstein, ziaristul Dan Andronic și fostul consilier Marius Marcovici. Potrivit ziarului Adevărul, Călin Popescu Tăriceanu a intermediat mai multe întâlniri între consultantul israelian Tal Silberstein și Victor Ponta, pe vremea când acesta era prim ministru. 
  
Hotnews scrie că detaliile au apărut în timpul procesului de la Curtea Supremă, în care Tăriceanu este judecat pentru mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului, după ce, în calitate de martor, ar fi dat mai multe declarații în care ar fi ocolit adevărul.  
  
În acest dosar, mai multe VIP-uri, printre care afaceristul Tal Silberstein, miliardarul Benyamin “Beny” Steinmetz, milionarul Remus Truică, patronul “Evenimentului Zilei”, Dan Andronic, și fostul consilier guvernamental Marius Marcovici, sunt judecate pentru retrocedarea frauduloasă a averii pretins moștenite de “Prințul” Paul (Lambrino).  
  
Atunci când a fost audiat, Tăriceanu a negat că a ținut legătura cu Andronic și Silbestein, după ce aceștia i-au oferit consultantă la alegerile din 2008. El doar a admis unele întâlniri sporadice și a negat vehement că l-ar fi prezentat/introdus pe israelian altor politicieni din România. 
  
Interceptările au scos însă la iveală faptul că unul dintre politicienii pe care Tăriceanu i-a prezentat lui Silberstein este Victor Ponta, prietenul și partenerul său din USL. Fostul premier a confirmat acest detaliu la DNA.  
  
Potrivit interceptărilor, primele discuții dintre Silberstein și Tăriceanu, pentru a intermedia o întâlnire cu Ponta au avut loc în aprilie 2012, într-o perioadă în care era evident că guvernul condus de Mihai Răzvan Ungureanu nu va mai rezistă, iar USL urmă să preia puterea.  
  
Pe 27 aprilie 2012, Guvernul MRU a  fost demis prin moțiune de cenzură, iar pe 7 mai 2012, Ponta a fost numit premier. Pe 4 iunie 2012, Silberstein l-a sunat din nou pe Tăriceanu, pentru o nouă întâlnire cu premierul, iar întâlnirile au continuat în luna următoare. 
  
Ponta a recunoscut în față procurorilor că Tăriceanu i-a intermediat mai multe întâlniri cu Silberstein în 2012 și în 2013: “Au fost întâlniri private, la care nu îmi amintesc dacă a participat și Călin Popescu Tăriceanu, dar este posibil”, a declarat Victor Ponta. Fostul premier a ținut să precizeze că Silberstein nu a fost niciodată consultantul său politic. 

Victor Ponta a precizat că unul din subiectele discuțiilor a fost proiectul “Roșia Montană”. În spatele acestui proiect se află una din firmele controlate de Beny Steinmetz, partener de afaceri cu Silberstein: “Da, a încercat să îmi prezinte avantajele pentru statul român din acest proiect. Nu m-a influențat insă în niciun fel cu analizele politice pe care le-a făcut în ce privește deciziile politice legate de acest proiect și nici în general. Tal Silberstein a prezentat punctul de vedere al acționarilor proiectului Roșia Montană, dar nu mi-a zis exact cine sunt acești acționari. E posibil să mă fi întâlnit cu Benyamin Steinmetz, dar nu mai rețin amănunte.” 
  
Ulterior, fostul premier a confimat la DNA inclusiv o întâlnire pe care a avut-o cu Silberstein acasă la Tăriceanu: “L-am găsit pe Tal Silberstein acasă la domnul Tăriceanu la care eu m-am dus pentru discuții politice. Întâlnirea cred că a fost în anul 2014 iar discuția a fost în legătură cu formarea unui nou partid politic de către domnul Tăriceanu”, a spus Ponta. Tăriceanu a demisionat din PNL în februarie 2014 și a anunțat că va creă o nouă organizație politică, Partidul Liberal Reformator. PLR a fost înființat în iulie 2014, iar în iunie 2015 a fuzionat cu Partidul Conservator, formând Alianță Liberalilor și Democraților (ALDE). „Au fost și cazuri în care Călin Popescu Tăriceanu mi-a spus că vine Tal Silberstein în România și m-a invitat să mă întâlnesc cu ei. Discuțiile au fost de fiecare dată politice.” 
  
Pe 10 martie 2016, procurorii DNA au cerut emiterea unor mandate de arestare preventivă în lipsă în cazul israelienilor Shevez Shimon, Tal Silberstein și Benyamin Steinmetz. Pe 30 martie 2016, Curtea Supremă a admis contestația israelienilor, și a respins că nefondată cererea DNA. 

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...
Ultima oră
Pe aceeași temă