28.7 C
București
joi, 18 iulie 2024
AcasăSpecialScandal la Botoșani: Copil cu dizabilități, umilit de o profesoară

Scandal la Botoșani: Copil cu dizabilități, umilit de o profesoară

Un copil cu sindromul Down, de la o școală gimnazială din Botoșani, ar fi fost umilit de o profesoară, susține Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi (CEDCD), care a depus, marți, o plângere în acest sens la Consiliul pentru Combaterea Discriminării, conform Agerpres, 

Copilul "este profund traumatizat de abuzurile psihologice, mediul intimidant şi ostil, fiind din ce în ce mai retras". 

"În acest context, CEDCD a formulat plângere împotriva profesoarei/ inspector de Geografie, a cadrelor didactice coalizate şi/ sau pasive, precum şi a părinţilor care au înţeles să jignească, umilească, instige şi solicite eliminarea lui din şcoală", se arată în comunicat. 

Conform sursei citate, băiatul este elev în clasa a V-a la Şcoala gimnazială nr. 13 "Ion Creangă" din Botoşani şi, potrivit normelor legale în vigoare, are orientare şcolară către învăţământul de masă. 

"Deşi copilul a absolvit cu succes învăţământul primar, odată înscris în clasa a V-a viaţa sa şi a părinţilor a devenit un calvar. Încă din luna septembrie 2015, profesoara de Geografie, care deţine şi calitatea de inspector şcolar şi mamă a unui elev din aceeaşi clasă, a început să pună presiune asupra părinţilor şi a copilului pentru ca acesta să fie eliminat din şcoală sau mutat la o şcoală specială", se arată în comunicatul de presă. 

Sursa citată arată că profesoara de Geografie i-ar fi coalizat pe părinţii celorlalţi elevi împotriva copilului, promovând strângerea de semnături pentru eliminarea lui din şcoală, ar fi intimidat profesorii pentru a-l lăsa corigent ameninţând cu inspecţia la anumite materii şi a promovat în permanenţă "un discurs instigator la ură" faţă de copil atât în clasă, cât şi la şedinţe şi în public. Mai mult, potrivit comunicatului de presă, profesoara de Geografie ar fi ameninţat părinţii copilului şi ar fi avut "un comportament ostil şi degradant" după ce aceştia au depus o sesizare la Inspectoratul Şcolar. 

"Este profund revoltător faptul că acest tip de atitudine discriminatorie, abuzivă şi lipsită de deontologie profesională se manifestă încă în şcolile din România. Dincolo de faptul că doamna profesor/ inspector instigă la discriminare, hărţuieşte şi umileşte un copil, comportamentul domniei sale intră în spera legii penale, atât din perspectiva instigării la discriminare, cât şi a abuzului de funcţie", afirmă Mădălina Turza, preşedinte CEDCD, citată în comunicat. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă