13.2 C
București
marți, 5 martie 2024
AcasăSpecialScandal în sport! Mari stele americane de la JO 2016, între care...

Scandal în sport! Mari stele americane de la JO 2016, între care Serena Williams şi Simone Biles, ar fi fost dopate. Hackeri ruşi ar fi obţinut documente medicale confidenţiale

Agenţia Mondială Antidoping (WADA) a condamnat atacul cibernetic, presupus a fi făcut de hackeri ruşi, asupra bazei sale de date medicale confidenţiale referitoare la atleţii americani de top care au participat, în acest an, la Jocurile Olimpice de la Rio. Printre sportivii vizaţi sunt jucătoarele de tenis Venus şi Serena Williams şi gimnasta Simone Biles, scrie BBC.

Un grup autodenumit “Fancy Bears” a revendicat atacul cibernetic asupra bazei de date a WADA şi a oferit presei informaţii medicale care ar atesta că nume mari ale sportului american, ca surorile Williams, gimnasta Simone Biles şi baschetbalista Elena Delle Donne, ar fi fost depistate pozitiv la controalele antidoping efectuate la JO de la Rio şi ar fi justificat cu certificate medicale folosirea substanţelor interzise.

Potrivit acestor documente, citate de presa internaţională, cele mai multe cazuri de justificări medicale ale unor substanţe interzise relevate la testele antidoping se înregistrează la Federaţia Internaţională de Gimnastică. Acest for ar fi întărit afirmaţiile sportivilor prin documente care susţin că au luat unele substanţe în scop terapeutic.

În cazul lui Biles, ar fi vorba de amfetamine (metilfenidat) descoperite la testele antidoping, la Serena Williams de oxicodonă, hidromorfonă, prednison şi alte substanţe, iar Delle Donne ar fi utilizat amfetamine şi hidrocortizon.

Numeroase controale antidoping ar fi permis detectarea prezenței acestor substanțe. Testele nu au fost însă niciodată anunțate ca pozitive, deoarece federațiile internaționale eliberaseră un TUE (“Therapeutic Use Exemptions”, “scutire pentru uz terapeutic”).

Gimnasta cu patru medalii de aur la Rio, ar fi fost autorizată să ia psihostimulente (metilfenidat) și amfetamine, eliberate cu prescripție medicală. Într-o postare pe o reţea de socializare, sportiva a precizat că suferă de ADHD şi ia medicamente pentru această afecţiune încă din copilărie.

 

Cele mai citite

Indemnizațiile pentru persoanele cu dizabilități și alocațiile pentru copii se majorează

Se majorează indemnizațiile calculate pe baza Indicatorului Social de Referință, anunță Ministerul Muncii și Solidarității Sociale Indemnizațiile care se calculează în raport cu Indicatorul...

Patru persoane au fost arestate în Belgia pentru că ar fi planificat un atac terorist

Patru persoane, trei minore și un adult, au fost arestate în Belgia, fiind suspectate că ar fi planificat un atac terorist în Bruxelles, potrivit...

Ciolacu crede că România intră în Schengen rutier până la finalul anului

România intră în Schengen rutier până la finalul anului, iar de anul viitor românii nu vor mai avea nevoie de vize pentru America-acestea sunt...
Ultima oră
Pe aceeași temă