11.000 de tone de porumb cu aflatoxină au fost găsite într-un depozit din Băileşti al firmei Cerealcom, ce aparţine controversatului om de afaceri Mihai Anghel, baron PSD de Dolj.
Aflatoxina a fost descoperita de autorităţile sanitar-veterinare din Craiova, care au afirmat că porumbul era destinat exportului.
Mihai Anghel are o biografie plină de suspiciuni de natură penală. El a mai fost acuzat in 2003 ca din depozitele sale au disparut peste 2200 tone de grau din rezervele statului.
De asemenea, a fost acuzat ca ar fi ”furat” afacerea CERVINA SA de la cetăţeanul neamt Arendt Hopper, car ea generat un scandal între România şi Germania. Ca sa stinga litigiul, premierul de atunci Adrian Năstase a preferat sa-l despăgubeasca pe cetăţeanul neamţ din bugetul statutului cu 1,2 milioane de dolari, dar NU a recuperat prejudiciul de la Mihai Anghel, important sponsor PSD.
Mihai Anghel a fost acuzat de curand de DIICOT de apartenentă la o retea infracţională, alături de libanezi, intr-un dosar penal de evaziune fiscala, spălări de bani, returnări ilegale de TVA pentru exporturi fictive de cereale. Prejudiciile depăşeşc 5 milioane de euro.
„Au fost prelevate probe de la cantitatea respectivă de porumb, iar rezultatul la alfalatoxină a ieşit pozitiv. A fost pus sechestru asigurător, iar proprietarul nu are voie să îl înstrăineze. Pentru moment porumbul este ţinut în depozit până când proprietarul va face şi el propriile analize pentru că este dreptul lui şi a cerut acest lucru”, a declarat, joi, Andrei Butaru, directorul Directiei Sanitar Veterinare Dolj, preluat de Mediafax.
El a precizat că dacă rezultatul testului la aflatoxină pe care l-a comandat omul de afaceri Mihai Anghel va fi negativ, atunci va fi făcută o a treia serie de analize.
Citeşte şi Constantin: Unităţile de lapte blocate vor reîncepe să producă, probabil, în câteva zile
„La a treia analiză dacă rezultatul este pozitiv, atunci proprietarul nu va mai avea voie să vândă porumbul. Eventual, îl poate duce la vreo fabrică de spirt”, a explicat Butaru.
Directorul Direcţiei Sanitar Veterinare Dolj a mai spus că porumbul provine din recolta de anul trecut şi că era destinat exportului, iar omul de afaceri le-ar fi spus autorităţilor că până acum nu a vândut nicio tonă din acel lot.