16.5 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialScaletchi, fostul presedinte al OADO, judecat in libertate

Scaletchi, fostul presedinte al OADO, judecat in libertate

Florentin Scaletchi, fostul presedinte al OADO, va fi judecat in libertate, dupa ce instanta suprema a admis, miercuri, recursul sau la decizia instantei inferioare de a-l mentine in arest, urmand ca procesul de la Curtea de Apel sa fie suspendat si dosarul sa fie trimis la Curtea Constitutionala.

Astfel, Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a decis ca Florentin Scaletchi sa fie pus in libertate, schimband masura arestului preventiv cu interdictia de a parasi tara.

Totodata, instanta suprema a decis suspendarea procesului lui Florentin Scaletchi si sesizarea Curtii Constitutionale pentru a face un control de legalitate cu privire la un articol din Codul de procedura penala referitor la drepturile aparatorului, respingand astfel recursul procurorilor la decizia Curtii de Apel Bucuresti, informeaza Mediafax.

Curtea de Apel Bucuresti a admis, in 25 iunie, cererea avocatilor fostului presedinte al Organizatiei pentru Apararea Drepturilor Omului (OADO), Florentin Scaletchi, care au sustinut ca articolul 172 alineatul 1 din Codul de procedura penala, care prevede drepturile aparatorului, ingradeste drepturile unui avocat de a participa la toate actele si procedurile din timpul urmaririi penale si care au legatura cu cel pe care il reprezinta.

In 13 martie, Florentin Scaletchi a fost condamnat la sase ani de inchisoare pentru coruptie de catre Tribunalul Bucuresti. Decizia a fost contestata la Curtea de Apel Bucuresti. Totodata, Florentin Scaletchi a fost achitat pentru una dintre faptele de trafic de influenta, cea pentru care a fost absolvit de vina si Ilie Margean, inculpat in acelasi proces cu fostul presedinte OADO. De asemenea, instanta a dispus restituirea sumelor de bani pretinse de Scaletchi de la cei care l-au denuntat, obligandu-l la cheltuieli de judecata in valoare de 15.300 de lei. Tribunalul Bucuresti a decis si ridicarea sechestrului asigurator aplicat pe doua conturi ale lui Scaletchi, in valoare de 22.700 de lei, respectiv 1.037 de euro.

Florentin Scaletchi a fost trimis in judecata la sfarsitul lunii noiembrie 2006, fiind acuzat de luare de mita, de patru infractiuni de trafic de influenta, fals intelectual si doua infractiuni de inselaciune, potrivit Biroului de presa al Directiei Nationale Anticoruptie. Alaturi de el este acuzat si Ilie Margean, zis Balaceanu, pentru cumparare de trafic de influenta. Margean a fost achitat de instanta de fond.

Potrivit procurorilor DNA, in cursul anului 2005, in calitate de presedinte al Organizatiei pentru Apararea Drepturilor Omului, Florentin Scaletchi a pretins de la o persoana, care ulterior l-a denuntat, suma de 20.000 de euro. Scaletchi a primit, in trei transe, echivalentul acestei sume reprezentand 24.000 de dolari. In schimb, acesta a lasat sa se creada ca are influenta asupra magistratilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia Penala, pentru reducerea, la judecarea recursului, a pedepselor ce fusesera aplicate denuntatorului de catre instanta inferioara.

Urmarirea penala efectuata in cauza a mai relevant ca, in perioada aprilie-octombrie 2006, pe fondul cercetarii a doi denuntatori pentru savarsirea infractiunii de evaziune fiscala intr-un dosar aflat pe rolul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Brasov, Scaletchi a lasat sa se creada ca are influenta asupra procurorului sef al acestei structuri, pentru a-l determina sa tergiverseze cursul anchetei si sa adopte in cauza o solutie favorabila denuntatorilor.
In schimbul traficarii influentei sale in acest scop, a pretins de la cei doi suma de 25.000 de euro, din care a primit 17.000 de euro si 2.000 de lei, in mai multe transe, fiind prins in flagrant delict in data de 1 noiembrie anul trecut, in timp ce primea ultima transa, de 10.000 de euro.

De asemenea, in cursul lunii octombrie 2006, in calitate de presedinte al Organizatiei pentru Apararea Drepturilor Omului, inculpatul a pretins si primit de la un denuntator suma de 2.500 de euro, alaturi de suma de 5.000 de euro, despre care a sustinut ca reprezinta taxele necesare pentru eliberarea unei legitimatii antedatate pe numele denuntatorului in calitate de membru al OADO. Cu prilejul eliberarii respectivei legitimatii pe numele denuntatorului, inculpatul Scaletchi a atestat imprejurari necorespunzatoare adevarului privitoare la data emiterii respectivului inscris, acesta fiind antedatat.

Din probele administrate de procurori in aceleasi dosar a mai reiesit ca, in perioada iunie-octombrie 2006, pe fondul demersurilor efectuate de Ilie Margean pentru obtinerea transferarii fiului sau, Valter Leonard, in Romania, in vederea continuarii executarii pedepsei de 18 ani inchisoare aplicate de autoritatile judiciare spaniole, Florentin Scaletchi a pretins si primit de la acesta, in mod esalonat, foloase in suma totala de 8.000 de euro (respectiv, suma de 7.500 euro in numerar, iar diferenta reprezentand produse alimentare). In schimb, Scaletchi a lasat sa se creada ca are influenta asupra unor functionari din cadrul Ministerului Justitiei si Interopol, pentru derularea formalitatilor necesare procedurii de transfer a condamnatului Valter Leonard Margean. Pentru aceasta acuzatie cei doi au fost gasiti nevinovati.

Cercetarile au mai relevat ca, in primavara anului 2006, in calitate de presedinte al OADO, inculpatul Scaletchi Florentin a pretins de la un denuntator suma de 10.000 euro, din care a primit, suma de 5.000 euro, lasand sa se creada ca are influenta asupra unor magistrati din cadrul Curtii de Apel Ploiesti si din cadrul parchetului de pe langa aceasta instanta, pentru a-i determina sa adopte o solutie favorabila denuntatorului, intr-un dosar penal in care acesta era cercetat pentru fapte de inselaciune si fals in declaratii.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Hackerii iranieni au trimis informații despre campania lui Trump, în tabăra democraților

Un purtător de cuvânt al campaniei vicepreședintelui Kamala Harris a spus că doar „câteva persoane au fost vizate de aceste e-mailuri” Hackerii iranieni au luat...

Dinamo caută întăriri! Pitu și Dobre sunt pe lista lui Kopic

După un început promițător de sezon, Dinamo București negociază aducerea a doi mijlocași importanți, Alexi Pitu și Alexandru Dobre, pentru a întări echipa în...

Momente de neuitat pentru Anca Dumitra. Actrița a născut

Anca Dumitra și soțul ei, Manfred Spendier, trăiesc momente de neuitat, devenind recent părinți pentru prima dată. În cursul zilei de ieri, cei doi...
Ultima oră
Pe aceeași temă