19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialScaleţchi cere în instanţă 20 milioane euro pentru suferinţele din perioada comunistă

Scaleţchi cere în instanţă 20 milioane euro pentru suferinţele din perioada comunistă

Liderul Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului (OADO), Floretin Scaleţchi, cere Tribunalului Bucureşti să fie despăgubit cu 20 de milioane de euro, pentru suferinţele îndurate în perioada comunismului, în care primit două condamnări la moarte şi a executat cinci ani de detenţie, anunţă Mediafax. Acţiunea lui Scaleţchi a fost introdusă în baza noii legi privind condamnările cu caracter politic şi măsurile administrative asimilate acestora, pronunţate în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, respectiv Legea 221/2009.

Florentin Scaleţchi a declarat, luni, că în baza Decretul-Legii 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945 a mai fost despăgubit, treptat, cu aproximativ 17.000 de dolari.

Tribunalul Bucureşti a amânat, luni, pentru 10 mai, procesul lui Scaleţchi, timp în care mai multe instituţii trebuie să comunice o serie de acte instanţei.

Guvernul intenţionează să limiteze la 10.000 de euro cuantumul despăgubirilor morale pentru fiecare fost deţinut politic din perioada comunistă prin modificarea Legii 221/2009 privind condamnările cu caracter politic şi măsurile administrative asimilate.

Florentin Scaleţchi a fost trimis în judecată, la sfârşitul lunii noiembrie 2006, fiind acuzat de luare de mită, de patru infracţiuni de trafic de influenţă, fals intelectual şi două infracţiuni de înşelăciune, potrivit Biroului de presă al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Alături de el este acuzat şi Ilie Mărgean, zis Bălăceanu, pentru cumpărare de trafic de influenţă. Mărgean a fost achitat de instanţa de fond.

Potrivit procurorilor DNA, în cursul anului 2005, în calitate de preşedinte al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului, Florentin Scaleţchi a pretins de la o persoană, care ulterior l-a denunţat, suma de 20.000 de euro. Scaleţchi ar fi primit, în trei tranşe, echivalentul acestei sume reprezentând 24.000 de dolari. În schimb, acesta a lăsat să se creadă că are influenţă asupra magistraţilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală, pentru reducerea, la judecarea recursului, a pedepselor ce fuseseră aplicate denunţătorului de către instanţa inferioară, spun anchetatorii.

Scaleţchi a fost condamnat de către Secţia penală a Tribunalului Bucureşti la şase ani de închisoare în acest porces. Decizia a fost menţinută de Curtea de Apel Bucureşti, prin hotărârea din 28 octombrie 2008, Scaleţchi fomulând recurs.

În 14 iunie anul acesta are loc primul termen de judecată al recursului liderului OADO, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă