14.4 C
București
luni, 15 aprilie 2024
AcasăSpecialScafandrii voluntari au deschis o noua cale pentru retragerea apelor

Scafandrii voluntari au deschis o noua cale pentru retragerea apelor

O echipa de patru scafandri voluntari din Bucuresti, care s-au pus la dispozitia Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta Galati au efectuat o interventie destul de dificila sub apele revarsate, in conditii de noapte, doar la lumina lanternelor, pentru deschiderea unui nou traseu pe care apele ce inundasera zona localitatilor Branistea si Traian Sat sa se retraga spre albia Siretului.

DN 25 – in pericol

Situatia devenise critica pentru ca fusesera deja evacuate peste 750 de persoane din 200 de case, erau inundate 20 de gospodarii si 12 locuinte, soseaua nationala DN25 Galati-Tecuci era in continuare inundata, iar apele amenintau sa treaca peste digul de trei kilometri construit de localnici si militari pentru apararea celor doua localitati. Autoritatile au efectuat o prima bresa controlata intr-unul dintre digurile de aparare pentru ca apele ce inundau zona sa se retraga spre albia Siretului. Din cauza ca ruperea controlata a digului nu a fost eficienta, seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Galati, colonelul Viorel Zaharia, a luat decizia deschiderii unei cai suplimentare de evacuare a apelor, a conductei de comunicatie de 1.200 mm dintre Statia de Desecare Evacuare SP 4-1 de la Serbestii Vechi: “Incercam sa determinam o evacuare cat mai rapida a apei din aceasta zona catre Siret. Debitul evacuarii de pe aceasta conducta este de 3 mc/s, dar este important pentru ceea ce ne-am propus. Acum ma intereseaza in primul rand scaderea apei de pe DN25 si din zona celor doua localitati”.

45 de minute pentru deschiderea unei vane

Pentru ca zona in care se afla Statia SP 4-1 era cuprinsa de ape adanci de 3 metri, colonelul Zaharia a cerut sprijinul celor patru scafandri voluntari veniti duminica de la Bucuresti, pentru a se implica in operatiunile de salvare. Rares Gheorghe, Valentin Gheorghe si Marin Adrian, de la Roumanian Adventure Center, firma de turism si sporturi extreme, impreuna cu Cristian Radu, de la Centrul National pentru Siguranta Rutiera, au patruns in statia inundata si dupa operatiuni ce au durat aproximativ 45 de minute au deschis vana instalatiei, deschizand noua cale de evacuare a apelor revarsate. Rares Gheorghe ne-a declarat: “Operatiunea nu a fost foarte dificila, dar este binevenita si noi am facut-o cu placere. Am adus mai multe ajutoare, am venit sa ajutam, fara bani, cum fac altii.” Rares Gheorghe ne-a mai declarat ca a fost neplacut surprins de atitudinea a trei sateni din zona care pescuiau in apele revarsate in loc sa ii ajute pe militarii care munceau la construirea digului de saci.

Cele mai citite

Ideologia ucide spiritul olimpic

Sportivii din Rusia și din Belarus au fost excluși de la Jocurile Olimpice din anul acesta de la Paris, lăsând să participe doar cei...
Ultima oră
Pe aceeași temă