18.3 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialSavanţii au descoperit o substanță care controlează memoria

Savanţii au descoperit o substanță care controlează memoria

Tuturor ni s-a întâmplat să avem gânduri persistente, de care pur şi simplu nu putem scăpa oricât am încerca. Oamenii de ştiinţă ar putea şti care este secretul pentru a scăpa de ele. Cercetătorii au descoperit recent o substanţă chimică din regiunea „memoriei“ din creier care ne permite să suprimăm gândurile nedorite.

Specialiştii spun că pentru starea noastră de bine este esenţial să ne putem controla gândurile. Descoperirea lor ar putea explica de ce unii oameni nu pot să se debaraseze de gândurile intruzive, persistente, care constituie un simptom comun al anxietăţii, tulburărilor de stres post-traumatic, depresiei şi schizofreniei.

Pierderea capacităţii de a controla gândurile generează unele dintre cele mai debilitante simptome ale bolilor psihice, cum ar fi halucinaţiile sau grijile patologice şi persistente, explică prof. Michael Anderson de la Universitatea Cambridge, care a condus studiul revelator, scrie BBC.

Participanţilor li s-a cerut să înveţe să asocieze o serie de perechi de cuvinte fără legătură între ele, cum ar fi chin-gândac sau muşchi-nord. Apoi, au fost puşi să răspundă la un semnal roşu sau verde. Dacă era verde, participanţii la studiu ar fi trebuit să-şi amintească asocierile de cuvinte, iar dacă era roșu li se cerea să nu le reţină. Creierele lor au fost monitorizate atât prin imagistică de rezonanţă magnetică, ce detectează schimbări în fluxul sanguin, cât şi prin spectrometrie de rezonanţă magnetică, ce măsoară schimbările chimice.

Astfel, oamenii de ştiinţă au descoperit că o anumită substanţă chimică, numită „gaba“, este cea care deţine secretul.

Gaba este principalul neurotransmiţător inhibitor. Asta înseamnă că, atunci când este eliberată de o celulă nervoasă, substanţa suprimă activitatea celorlalte celule cu care este conectată. Cercetătorii au constatat că persoanele care aveau un nivel ridicat de gaba în hipocamp aveau o capacitate mai mare de blocare a gândurilor sau amintirilor nedorite.

Prof. Anderson consideră că aceste descoperiri ar putea oferi o nouă abordare în tratarea bolilor psihice, de la schizofrenie la tulburările de stres post-traumatic. Aceste studii sugerează că, dacă s-ar putea îmbunătăţi activitatea substanţei gaba în hipocamp, oamenii ar reuşi să-şi oprească gândurile nedorite sau intruzive.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu, ferm convins că România va avea până la sfârșitul anului o inflație de sub 5%

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că trendul inflaţiei este unul descendent, iar pe finalul acestui an va coborî sub cinci la sută. Acesta a...

Impostura snoabă și propaganda veselă

Obsesia multor snobi care ce îmbogățesc peste măsură este să devină artiști prin intermediul banilor. Întâi își tot dichisesc și bibilesc casa de un...

Spitalul “Foişor”, actualizare cu privire la starea de sănătate a lui Florin Piersic

Actorul Florin Piersic a fost reevaluat cardiologic vineri, starea sa generală fiind stabilă, fără modificări semnificative faţă de zilele anterioare, au informat reprezentanţii Spitalului...
Ultima oră
Pe aceeași temă