2.2 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăSpecialSatul scufundat

Satul scufundat

Un cumplit blestem s-a abatut in noaptea de joi spre vineri asupra satenilor din comuna gorjeana Rosia de Amaradia. O imensa tasare de teren a distrus sute de locuinte, lasand pe drumuri in numai cateva zeci de secunde aproximativ cinci sute de oameni din satul Seciuri.
In toiul noptii, pamantul s-a scufundat dintr-o data, cu doi pana la patru metri. Satenii s-au trezit intr-un zgomot infernal. Imediat, in bezna in care s-a scufundat intregul sat, totul a inceput sa trepideze ca la un puternic seism. Vacarmul creat de toate animalele, care urlau ingrozite, i-a facut pe oameni sa iasa din casele care incepusera sa se prabuseasca si sa creada ca, intr-adevar, este vorba de o puternica miscare telurica. Urgia s-a incheiat brusc, tot asa cum incepuse. In bezna lasata peste sat, oamenii abia au reusit sa-si de seama ce s-a intamplat cu locuintele lor. Incet-incet, jalea a cuprins intreaga asezare: peste 200 de case au fost complet distruse, multe din ele fiind chiar prabusite.

Un sat ridicat pe galeriile minerilor

Zorii zilei de ieri au scos la iveala tragedia la adevarata ei dimensiune. Satul Seciuri arata ca dupa Apocalipsa: pamantul se cascase si se scufundase cu tot ce era pe el. Din cele 375 de case, ieri la pranz daca mai erau in picioare 20 sau 25. Drumurile ce leaga comuna de restul lumii cazusera in gol chiar si patru-cinci metri, izoland complet satul. Nici retelele electrice n-au rezistat urgiei. Stalpii au cazut la pamant, motiv pentru care Rosia de Amaradia a ramas in bezna. Acest lucru a panicat si mai rau populatia, care pret de cateva minute a crezut ca vine sfarsitul pamantului… dupa potopul din sudul tarii. Ieri dimineata, autoritatile locale gorjene s-au mobilizat, luand primele masuri pentru a ajuta cei peste 500 de sinistrati. Vicepremierul Gheorghe Pogea, care se afla de joi in Gorj, s-a deplasat la Rosia de Amaradia pentru a evalua situatia. Acesta a apelat la Teodor Atanasiu, ministrul Apararii Nationale, solicitand urgent corturi militare pentru sutele de sateni ramasi pe drumuri. Prefectul de Gorj, Stefan Marian Popescu-Bejat, a spus: "O parte din sinistrati ii vom caza la Targu Jiu, intr-un camin scolar, dar pentru cei mai multi avem nevoie de corturi. Trebuie sa precizez ca nu este vorba de o alunecare, ci de o tasare de teren. Zona a fost exploatata minier, iar in subsolul comunei exista probabil anumite galerii”. Terenurile din Seciuri sunt instabile, motiv pentru care se pare ca acolo nu s-au dat autorizatii de constructie, dar localnicii Ð ca tot romanul Ð si-au ridicat casa dupa casa, de-a lungul anilor, zicand ca n-o fi bai. Si a fost! Odata, atat a trebuit ca nesabuinta sa-si spuna cuvantul. Acum, dupa satele scufundate in apa in sudul tarii, de-a lungul Dunarii, Executivul s-a trezit pe cap si cu gorjenii al caror sat s-a scufundat in pamant.

Dupa o noapte de cosmar, jale si lacrimi

Ieri dupa-amiaza, satul Seciuri era cuprins de jale si lacrimi. Sutele de oameni ajunsi sinistrati peste noapte plangeau in hohote pe ruinele propriilor case. Disperarea se citea pe fetele tuturor. "Incotro s-o apucam, unde sa ne du-cem, Doamne, de ce ne-ai blestemat asa?” – erau bocete care se auzeau de-a lungul si de-a latul localitatii. Cu ochii inlacrimati, oamenii priveau rataciti, umbland fara vlaga prin ruinele satului. Tabloul apocaliptic ii infiora pe toti. Pamantul pe care calcasera pana cu o zi inainte se scufundase parca sub povara caselor si oamenilor. Unde fusesera gospodarii trainice acum erau hauri din care abia daca se mai vedeau acoperisurile caselor naruite. Prefectul de Gorj a spus ca e dincolo de imaginatia umana ceea ce s-a intamplat ieri noapte la Rosia de Amaradia. "Toate averile oamenilor
s-au naruit intr-o clipa. Era un sat de oameni harnici. Toti aveau case mari, sanatoase si solide. Nu a existat in Seciuri nici macar un cotet de animale din chirpici. Acum oamenilor le e frica sa se mai apropie de casele lor si parca le e teama sa mai calce si pe pamant, dar nici nu vor sa plece de acolo. Armata va trimite 60 de corturi in care ii vom caza pe toti cei 510 sinistrati. Din cele 375 de case, 182 sunt complet distruse ori puternic avariate. E cumplit! Singura raza de speranta a venit totusi din partea autoritatilor statului. Oamenii au ramas impresionati de reprezentantii Guvernului si de Armata pentru modul rapid in care s-au mobilizat si au luat primele masuri de ajutorare a sinistratilor. Nu mai ducem pe nimeni la Targu Jiu, pentru ca nimeni nu vrea sa plece de aici”.
Spre seara, sutele de sateni au intrat in corturile armatei, care le vor fi casa de aici inainte pentru nimeni nu stie cat timp. Deocamdata, in zona urmeaza sa se deplaseze echipe de geologi pentru a stabili cauzele scufundarii Rosiei de Amaradia.

Loviti de blestem, dar legati de pamant

In ciuda urgiei care i-a lovit, oamenii sunt totusi legati de vatra satului. Ei au acolo animale si pasari pe care nu vor sa le paraseasca. "Trebuie sa le dam de mancare si sa le ducem apa… Asa cum om mai putea, pentru ca multora din noi ni s-au scufundat patulele si magaziile cu toata agoniseala de anul trecut”, se plangea un batran reprezentantilor guvernului. Prima urgenta a autoritatilor a fost aceea de a asigura tuturor celor ramasi pe drumuri cazarea si masa pentru seara si noaptea care se apropiau. Pana mai ieri, toti satenii din Rosia de Amaradia priveau cu groaza la televizor imaginile cu sinistratii de la Rast cazati in tabara de corturi. Nici in cele mai negre vise nu si-au imaginat ca pot ajunge in aceeasi situatie, iar acum au simtit pe pielea lor soarta sinistratilor Dunarii. E greu de descris in cuvinte tragedia din acea comuna din nordul Gorjului, unde din sapte sate doar unul a scapat neatins de catastrofa de ieri noapte, insa cel mai distrus dintre toate a fost Seciuri.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă