6.1 C
București
marți, 5 martie 2024
AcasăSpecialSatul izolatilor la granita cu UE

Satul izolatilor la granita cu UE

La doar cativa zeci de kilometri de granita cu Uniunea Europeana, trei oameni se incapataneaza sa traiasca intr-un sat parasit si izolat de civilizatie. Fara apa curenta sau energie electrica, cei trei vad oameni doar atunci cand sunt vizitati de rude, dar si acest lucru se intampla foarte rar.
In micul sat Varnita, din judetul Arad, se poate ajunge plecand din comuna Dorgos pe un drum forestier, aproximativ sase kilometri. Localitatea, dupa cum ii spune numele, a fost infiintat in urma cu aproape doua secole de satenii care se ocupau de producerea varului, intrucat zona era bogata in calcar si lemn. In perioada comunista, satul dispunea de o scoala care gazduia si o biserica, precum si locuinta dascalului.
Insa, dupa instaurarea comunismului totalitar, biserica a fost desfiintata, iar scoala a avut din ce in ce mai putini elevi, acestia preferand sa mearga la institutiile de invatamant din Arad si Lipova, unde, ulterior isi stabileau domiciliul.
Acum, singura legatura a varnitenilor cu realitatea este drumul tara care, pana de curand, era impracticabil. La Varnita mai traiesc acum doua familii care sunt formate din trei oameni. Acestia nu vor paraseasca micuta comunitate formata intre dealuri, preferand sa traiasca departe de civilizatie.
Pe langa faptul ca cei trei localnici nu beneficiaza de mijloace de transport pentru a ajunge in alte localitati, acestia nu au la dispozitie nici macar un magazin pentru a-si cumpara cele necesare de zi cu zi. Mai mult, localitatea nu este racordata la sistemul de alimentare cu energie electrica, iar acest lucru nici nu va fi posibil vreodata din cauza padurii care imprejmuieste satul.
Autoritatile locale din Sistarovat, comuna de care apartine Varnita, sustin ca nu prea mai este nimic de facut pentru acesti oameni. In primul rand, pentru ca, obisnuiti fiind sa stea acolo, nu vor sa se mute altundeva, fiind multumiti, ca in plin secol al tehnicii si modenizarii sa traiasca la lumina opaitului si sa-si spele rufele in covata.
La Varnita informatia nu ajunge decat odata pe luna cand factorul postal care imparte pensiile le mai aduce cate un ziar vechi. In rest, nu exista aparat de radio, sau televizor.
Autoritatile locale din Sistarovat au facut demersurile necesare, iar cu ajutorul Administratiei Drumurilor Judetene s-au transportat 80 de tone de piatra care a fost imprastiata pe drum, astfel incat sa se dea o tenta de “modernism” zonei. Cu toate acestea, cele doua familii raman izolate intre dealuri.

Cele mai citite

Odiseea Tezaurului României de la Moscova, povestită de Politico

Publicația Politico a prezentat în această dimineață un material dedicat ”Tezaurului de aur al Băncii Naționale a României care a fost trimis la...
00:01:16

Israelul efectuează cel mai mare raid la Ramallah din ultimii ani

Forțele israeliene au atacat la Ramallah, în Cisiordania ocupată, peste noapte, ucigând un tânăr de 16 ani într-o tabără de refugiați, în timpul celei...

Ministrul austriac de Interne ignoră tema aderării României la spațiul Schengen terestru

Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, a evitat să indice un orizont de timp în care Viena şi-ar ridica veto-ul în privinţa aderării României...
Ultima oră
Pe aceeași temă