Pentagonul prevede să îşi majoreze în 2017 cu 15,5% bugetul destinat războiului cibernetic, pentru a fi capabil să apere reţelele americane, dar să şi atace reţelele inamice, a afirmat joi secretarul american al apărării, Ashton Carter, citat de AFP, scrie Agerpres.
Activitatea grupării Statul Islamic pe internet sau furtul datelor cu caracter personal a mai multor milioane de angajaţi federali stocate pe computerele guvernului arată că războiul informatic este din ce în ce mai "sofisticat" şi "sever", a declarat demnitarul american în faţa unei comisii bugetare a Congresului.
În consecinţă, Pentagonul propune să ridice la 6,7 miliarde de dolari bugetul său consacrat războiului cibernetic în 2017, cu puţin peste 1% din bugetul total al Apărării (582,7 miliarde de dolari), în creştere cu 900 de milioane de dolari faţă de anul precedent, a adăugat Ashton Carter.
Aceste sume vor fi utilizate pentru a apăra mai eficient reţelele informatice americane, militare şi civile, dar şi pentru a putea, dacă va fi necesar, să dispună de "opţiuni militare" pentru a răspunde actelor de piraterie masivă contra computerelor americane, a explicat el.
De asemenea, este vorba despre a dispune de arme cibernetice, care s-ar putea alătura armelor mai tradiţionale în caz unui conflict militar convenţional, a adăugat secretarul Apărării.
Riscul atacurilor informatice ocupă un loc substanţial în ultimul raport legat de ameninţările la adresa Statelor Unite, prezentat joi de directorul serviciilor de informaţii americane, James Clapper.