Cele mai multe banci comerciale din judetul Constanta isi concentreaza activitatea in municipii. Satele sunt lasate, din diverse motive, la coada listei sau sunt pur si simplu ignorate. Exista inca localitati din mediul rural pentru care intre un OZN si o banca nu exista nici o diferenta.
In municipiul Constanta isi desfasoara activitatea 35 de banci comerciale. Majoritatea au deschise mai multe agentii, astfel ca accesibilitatea locuitorilor la serviciile oferite de acestea este extrem de facila. Piata este in continua dezvoltare si ofera destule exemple. De curand, Banc Post a inaugurat, intr-o singura zi, cinci noi agentii. Banca Romana pentru Dezvoltare implementeaza, de o buna bucata de vreme, un sistem al „bancilor de cartier”, care prevede expansiune in toate zonele orasului, astfel incat clientul sa nu mai fie nevoit sa se deplaseze pana la sucursala. Si alte banci comerciale au declarat deschis ca vor sa cucereasca piata constanteana, referindu-se insa in special la resedinta de judet si, eventual, la orasele mai mari.
ATM la scara blocului
Expansiunea bancilor in cartiere si numarul din ce in ce mai mare de agentii se explica prin gradul de subbancarizare a Romaniei. Beneficiile lor sunt resimtite pe deplin de publicul larg. In primul rand, majoritatea salariatilor isi primesc retributiile prin intermediul cardurilor si este mult mai facil sa utilizezi ATM-ul de la scara blocului decat pe cel din centru. ATM-uri sunt folosite si pentru plata facturilor curente, mai ales cele la telefonia mobila, astfel ca se elimina cozile din anii trecuti la ghisee. Limita de overdraft de care beneficiaza cei mai multi posesori de carduri le permite sa aiba la dispozitie si o anumita suma de bani pentru urgente. In plus, agentiile din cartiere sunt mult mai dornice sa atraga noi clienti, mai ales din categoria celor care apeleaza la credite. Astfel, pentru un constantean este la fel de simplu sa obtina un credit de nevoi personale pe cat este sa se duca la alimentara din colt.
Pe ulite bate vant
de pustiu
Situatia se schimba insa radical atunci cand este vorba despre mediul rural. In multe dintre localitatile judetului Constanta nu exista nici un fel de agentie bancara, astfel ca toate beneficiile de care vorbeam mai devreme sunt necunoscute de catre sateni. Aici, modernitatea inseamna numai televiziune prin cablu si telefoane mobile. Chiar si in zone cu potential economic, cum ar fi Topraisar, nu puteti gasi o unitate bancara decat cautand-o cu acul.
Locuitorii satelor trebuie sa ajunga in cel mai apropiat oras pentru a-si putea plati o factura, pentru a putea contracta un credit sau chiar pentru a putea deschide un depozit bancar. Mai grava este situatia agentilor economici de aici, pentru care relatia cu banca trebuie sa se deruleze in cadenta saptamanala. Pentru ei, drumurile lungi si dese sunt o adevarata marca a ineficientei, care ii conduce spre un faliment rapid.
Monopol fara voia sa
Cele mai multe unitati bancare la sate le are Casa de Economii si Consemnatiuni, si asta nu dintr-o dorinta de expansiune a conducerii institutiei, ci urmare a unei mosteniri structurale. CEC si-a construit o intreaga retea in cele mai indepartate puncte ale judetelor din tara. In Constanta, exista sapte localitati unde CEC este singurul reprezentant al sistemului bancar.
Conducerea institutiei spune ca aici afacerile nu merg „ca pe roate”. Oamenii de la sate nu au inca o cultura a instrumentelor financiare, dar potentialul este enorm. Vicepresedintele la nivel national al CEC a declarat ca, anual, peste patru miliarde de euro ajung in tara de la cei care muncesc in strainatate, mare parte din ei provenind din mediul rural. Expertii spun ca acestia se vor intoarce in tara si vor dori sa investeasca, pentru aceasta apeland la credite. Potentialul pietei rurale este enorm.