15.6 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialSate constantene ramase... in evul mediu

Sate constantene ramase… in evul mediu

Romania rurala a anilor 2006 ni se infatiseaza fara posturi telefonice, apa curenta sau canalizare, WC in curte, iar de gaze nici nu poate fi vorba. Pentru a gasi drumul corect spre UE, locuitorii din satele dobrogene au nevoie nu de una, ci de mai multe busole.

Oamenii se roaga sa moara mai repede

Taranii, acei oameni muncitori din mediul rural, vor fi cei care vor resimti din plin pretul integrarii. Agricultura, marea miza a integrarii, este la pamant, iar satul romanesc este amortit. In ultimii 17 ani, acesta pare sa nu se fi „miscat” deloc, in judetul Constanta, in anumite sate neexistand nici astazi la doar cateva luni inainte de integrare posturi telefonice. Oameni rupti de civilizatie, care daca au o urgenta se roaga Domnului sa se stinga mai repede. Speranta ca va veni vreo ambulanta sau un medic nu exista in aceste sate aruncate la kilometri buni de comuna.
Infrastructura rurala slab dezvoltata (apa-canal, drumuri, gaz metan), saracia populatiei rurale, lipsa de viziune in ceea ce priveste satul romanesc, toate acestea se rasfrang asupra taranului, care a ajuns la sapa de lemn. Distrugerea infrastructurii rurale de recentele inundatii, legislatia defectuoasa, care a generat nenumarate situatii conflictuale si a dus la comiterea de abuzuri, avand ca rezultat un regim incert al multor proprietati, cresterea decalajului intre sat si oras, toate acestea arunca satul romanesc intr-o saracie crunta.

Fara microbuz si semnal

Anica Dan, primarul din Deleni, ne spune ca in anul 2006 nu exista telefoane in toate satele comunei. Localitatile Petrosani si Sipote din comuna nu au nici macar un post telefonic, lucru greu de imaginat in zilele noastre. La Petrosani traiesc aproximativ 1.000 de localnici, in timp ce la Sipote 600. Speranta ramane in acele telecentre, care vor fi instalate pana la data de 31 decembrie 2006, potrivit unui protocol semnat de autoritati. Oamenii de la Petrosani au nesansa ca pe langa lipsa portului telefonic nu exista nici un microbuz, care sa faciliteze localnicilor transportul in cazul unor urgente. Deja autoritatile locale din aceste comune se bucura cand anumiti localnici, mai tineri si mai receptivi la nou, isi achizitioneaza telefoane mobile, la care se apeleaza in situatii de criza. Primarul comunei ne povestea ingrozit ca in satul Petrosani, populatia chiar daca isi va achizitiona telefoane mobile, nu va avea ce sa faca cu ele din cauza ca in zona nu exista semnal.
Nici la Lipnita, situatia nu este mai roz. Primarul comunei, Florin Georgel, spune ca localitatea cuprinde sapte sate, dintre care trei nu au nici un post telefonic. Culgiuc, Carvan si Izvoarele sunt sate aflate la mare distanta de comuna, unde nu exista nici un post telefonic, declara edilul localitatii. Edilul isi aminteste ca in urma cu doi ani, la Izvoarele, un bolnav a decedat din cauza ca drumurile erau inzapezite si nimeni nu a stiut de acest caz. Autoritatile locale sustin ca pe viitor la Carvan se va rezolva problema deoarece a fost semnat un protocol pentru amenajarea unui telecentru, insa vor ramane descoperite celelalte doua localitati.
Si in comuna Pantelimon situatia este asemanatoare. In satul Runcu urmeaza sa fie instalat un telecentru, localitatea Calugareni ramanand descoperita in ceea ce priveste telecomunicatiile.

Fantana ramane baza

Conditiile de locuit in zona rurala sunt jalnice. Majoritatea locuintelor din mediul rural din judetul Constanta nu dispun de baie in interiorul locuintei. Racordarea la reteaua de gaze, de apa curenta reprezinta un lux. Cei mai multi folosesc o fantana aflata in curte sau in afara curtii. Mai mult, locuintele din mediul rural care au toaleta in interiorul locuintei pot fi numarate pe degete. Principala forma de incalzire a locuintelor din mediul rural este soba cu lemne. In ceea ce priveste gradul de dotare a gospodariilor, discrepantele sunt la fel de mari. Doar cateva dintre gospodariile din zona rurala poseda un autoturism, putine locuinte fiind dotate cu frigider, masina de spalat, aspirator, computer sau telefon mobil.

Telecentrele, o minune… nationala

Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRC) a lansat o campanie pentru instalarea telecentrelor in localitatile din mediul rural. Telecentrul presupune instalarea de echipamente de acces la servicii de comunicatii de baza, respectiv telefonie locala, nationala, internationala, apel de urgenta 112, fax si internet. Durata minima obligatorie de functionare a unui telecentru este de trei ani. Autoritatilor locale le revine sarcina de a asigura un spatiu pentru acest telecentru si un angajat.
Daca integrarea bate la usa romanilor, multi locuitori din mediul rural nu sunt pregatiti sa faca fata unor situatii de urgenta. In Romania lui 2006 inca se moare din cauza ca ambulantele nu au cum ajunge in satele indepartate, iar primarii „sunt legati la maini si la picioare”, asistand la drama oamenilor care au nevoie de ajutor. Speranta acelor locuitori ai satelor care nu beneficiaza de nici un serviciu medical din cauza faptului ca au avut nesansa sa se nasca la kilometri buni distanta de centrul comunei a murit.

Cele mai citite

Familia Regală a strâns laolaltă tineri, elite și politicieni din cadrul Ploieşti, Capitala tineretului din România 2024

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, a găzduit, miercuri, la Palatul Elisabeta, seara dedicată municipiului Ploieşti, Capitala tineretului din România în anul 2024, eveniment în...

Arabia Saudită condiționează relațiile diplomatice cu Israelul de „crearea unui stat palestinian”

Prinţul moştenitor şi lider de facto al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a afirmat miercuri că ţara sa nu va stabili relaţii diplomatice cu...

Liban: Noi explozii după ce au fost detonate și stațiile radio ale Hezbollah

Noi explozii au fost semnalate miercuri în Liban, în urma detonării unor dispozitive de emisie-recepţie folosite de gruparea Hezbollah, la o zi după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă