Şase plute din PET-uri s-au luat la întrecere ieri pe Lacul Băneasa din Capitală, la un eveniment de conştientizare ecologică. Concursul a marcat finalul programului „Grătar Curat”, iniţiat de Asociaţia MaiMultVerde, al cărei preşedinte este Dragoş Bucurenci.
La concursul de ieri s-au înscris şase echipe din Arad, Brăila, Bucureşti, Craiova, Galaţi şi Iaşi, conduse de câte o vedetă sau un jurnalist. Echipa câştigătoare a fost Iaşiul, care a avut-o drept căpitan pe vedeta Antenei 1, Alina Puşcaş. „Ne-am agitat foarte tare, am vâslit foarte mult, ne-am dat ultimul suflu, am şi ţipat. Ba stânga, ba dreapta şi până la urmă am câştigat”, a spus actriţa din telenovela românească, Narcisa Sălbatică.
Chiar şi aşa, tânăra se miră că „nu am fost mai mulţi. Data viitoare sper să fie şi mai multă lume, să ne distrăm şi mai mult şi să fie cât mai mare tămbălău”.
Coechipierii Alinei Puşcaş au lăudat Brăila pentru că s-a împotmolit. „S-au oprit în ponton şi noi i-am întrecut şi am ajuns primii. Noi am dat dovadă de mai multă ingeniozitate, pentru că ne-am dotat pluta cu o cârmă care nu ne-a deviat, ne-a ţinut drept”, au spus ieşenii. Ei au muncit trei zile la pluta din PET-uri, pentru care „ne-am nenorocit degetele cu ciocane tot ca acum să câştigăm”. Băieţii au mai spus că distracţia e distracţie, dar ei au participat la concurs ca să câştige, ceea ce „a fost bine pentru moralul nostru”.
Pe locul doi a ajuns echipa din Brăila, condusă de o altă actriţă din serialul „Narcisa Sălbatică”, Antonia Ionescu. Locul trei a fost ocupat de Galaţi, reprezentat de Mihaela Călin, prezentatoare ştirilor matinale de la Antena 1. Pluta bucureştenilor a ajuns ultima la linia de sosire.
La construirea plutelor au fost folosite 7000 de sticle din plastic. Plutele vor fi expuse într-unul din parcurile din Capitală timp de o lună, iar ulterior materialele vor fi reciclate. Concursul, organizat prima oară în 2009, a fost o distracţie plănuită pentru a determina oamenii să recicleze PET-urile.
Prin programul „Grătar curat”, peste 600 de voluntari au scos 20 de tone de gunoaie lăsate de români în şase locuri importante de organizare de grătare: Snagov (Complex Astoria), Iaşi (Pădurea C.A. Rosetti), Galaţi (Pădurea Gârboavele), Brăila (Pădurea Lacul Sărat), Arad (Pădurea Ceala), Dolj (Pădurea Bucovăţ).
„Chiar dacă spun o banalitate, uneori este util să repeţi că 1 şi cu 1 fac 2. Locul gunoaielor nu este în natură, ci la coşul de gunoi„, susţine Dragoş Bucurenci, preşedintele Asociaţiei MaiMultVerde.
Despre MaiMultVerde
Asociaţia MaiMultVerde este o organizaţie nonguvernamentală, nonprofit şi de protecţie a mediului, care are misiunea de a construi o noua cultură a voluntariatului pentru mediu în România. În primii trei ani de activitate, 2008 – 2010, MaiMultVerde a lucrat cu peste 15.000 de voluntari, a plantat peste 500.000 de puieţi, a strâns peste 300 de tone de deşeuri, a deschis primul sistem de bike-sharing din Bucureşti, Cicloteque, a derulat mai multe campanii naţionale de informare şi educaţie şi a organizat prima gală de strângere de fonduri pentru proiecte de mediu, Gala Verde.
Bugetul MaiMultVerde în primii doi ani a depăşit 2.500.000 de euro. Fondurile au fost obţinute din sponsorizări oferite de marile companii din România.