19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialŞase milioane euro pentru o clădire şubredă

Şase milioane euro pentru o clădire şubredă

După ce a fost lăsată pe drumuri de comunişti şi de Căile Ferate, Primăria Galaţi trebuie să plătească bani grei pentru a avea sediu în propriul oraş.

Consilierii municipali trebuie să ia o decizie grea, pentru că după ani de tergiversări trebuie să hotărască câte milioane de euro vor cheltui pentru asigurarea unui sediu al primăriei, dar şi în ce variantă: să construiască un sediu nou sau să cumpere  imobilul în care funcţionează acum şi care a fost retrocedat fostului proprietar Pierre Macri. După ce primarul Dumitru Nicolae i-a trimis proprietarului o scrisoare de intenţie că ar dori să discute cumpărarea clădirii, avocatul acestuia, Didel Bujeniţă, a fost prezent în plenul CLM, pentru a prezenta variantele proprietarului. Preţul cerut pe imobil este 2.833.000 de euro, la care se adaugă 450.000 euro pentru cei 644 mp de sub construcţie. La acestea se adaugă şi curtea imobilului. Proprietarul cere 6.000.000 euro pe tot imobilul, negociabil şi cu plata în rate. Conform estimărilor primăriei, imobilul ar face cam 5.000.000 euro. Dar imobilul este foarte vechi şi de câte ori trece un autobuz prin faţă, se simte asta prin podea. De aceea, consilierii nu sunt de acord să dea 6 milioane pe un imobil ce trebuie consolidat. „Luăm o hoaşcă să cadă pe noi? Trebuie să investim mili­oane bune pentru a o consolida amenaja şi tot nefuncţională rămâne. Timpul de execuţie a unui nou sediu este la limită. Eu propun execuţia unui sediu pe terenul de la Pastilă, unde este parcul de copii. Se lasă cu zăngănit de cătuşe dacă noi dăm 5 milioane de euro pe un sediu care cade pe noi! Să nu ne lăsăm aburiţi”, a spus Marius Stan, preşedintele Oţelului, care e consilier municipal PNL. Vice­primarul Nicuşor Ciumacenco (PSD) a contrapus punctul de vedere al conducerii primăriei, declarâd că pe Faleză, la „Pastilă”, nu se poate construi, din cauză că terenul este ocupat de parcul de joacă. Toţi consilierii au fost de acord să se întâlnească în altă şedinţă la care să ia o decizie.

CFR a dat primăria afară din casă

Până în anii ʹ60, Primăria Galaţi a avut sediul pe str Domnească nr. 51, într-un imobil cumpărat de primărie. A fost evacuată de comunişti, care au dat imobilul CFR, şi, deşi primăria şi-a revendicat vechiul sediu, instanţa a dat dreptate CFR, pentru că acolo ar avea nişte instalaţii de comunicaţii care, oricum, sunt în altă clădire a CFR. „A fost sediul primăriei, dar a fost o cioc­nire de trenuri pe la Urziceni şi atunci a fost organizată Regionala CFR Galaţi care să poată administra mai bine. I s-a găsit un sediu în mijlocul oraşului, deşi putea să stea în clădirea din gară, care a fost muzeul mişcării revoluţionare, o scamatorie propagandistică”, ne-a declarat istoricul Mihalache Brudiu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă