13 C
București
joi, 22 februarie 2024
AcasăSpecialŞase etnici uiguri au încercat să deturneze un avion în provincia chineză...

Şase etnici uiguri au încercat să deturneze un avion în provincia chineză Xinjiang

Şase “piraţi ai aerului” de etnie uigură au încercat vineri să deturneze un avion care asigura o legătură între două oraşe din Xinjiang (nord-vest), a anunţat un purtător de cuvântal Guvernului regional, relatează AFP şi Mediafax.

Cei şase bărbaţi au fost imobilizaţi de către membri ai echipajului şi pasageri, potrivit site-ului oficial al Guvernului din Xinjiang, Tianshanwang.

Tentativa de deturnare a avut loc la zece minute după decolarea avionului, care aparţine companiei Tianjin Airlines, de pe aeroportul din oraşul Hotan, către care avionul, care avea ca destinaţie oraşul Urumqi, a făcut cale întoarsă, a precizat Tianshanwang.

“Cei şase răpitori sunt uiguri”, a declarat pentru AFP Hou Hanmin, o purtătoare de cuvânt a Guvernului din Xinjiang. “Pentru moment, nu cunoaştem mobilul luării lor de ostatici. Aceasta face obiectul unei anchete”, a adăugat ea.

În cursul tentativei de deturnare, “aproximativ şapte sau opt persoane au fost rănite, inclusiv membri ai echipajului şi pasageri”, a precizat Hou Hanmin.

Suspecţii au fost plasaţi în detenţie, potrivit agenţiei China Nouă.

Xinjiang este o regiune cu populaţie majoritar musulmană, afectată de violenţe sporadice între minoritatea turcofonă a uigurilor şi chinezii de etnie han, majoritari în ţară. Etnicii uiguri se plâng de faptul că drepturile lor lingvistice şi culturale sunt încălcate şi că dezvoltarea economică a regiunii lor le este favorabilă în primul rând etnicilor han.

La începutul lui iunie, la Hotan, 11 copii au fost răniţi într-o operaţiune a poliţiei într-o şcoală coranică. Autorităţile au dat asigurări că poliţiştii au intervenit pentru a salva copiii, după ce un incendiu a fost declanşat de un dispozitiv exploziv. Însă o organizaţie a etnicilor uiguri exilaţi a afirmat că şcoala a fost atacată de către poliţie, cu gaze lacrimogene.

În iulie anul trecut, 20 de manifestanţi de etnie uigură au fost ucişi la Hotan, în cursul unor confruntări cu poliţia.

Măsurile de securitate au fost consolidate în Xinjiang, în urma unor violenţe între etnici uiguri şi han care au avut loc în iulie 2009 la Urumqi, capitala regiunii, în cursul cărora au fost ucise aproximativ 200 de persoane, iar alte 1.600 au fost rănite.

Cele mai citite
00:00:46

Casele se clatină și sunt pe punctul de a se prăbuși după o ploaie torențială în Bolivia

Ploile abundente din Bolivia au provocat alunecări de teren de-a lungul malurilor unui râu umflat, din La Paz, miercuri (21 februarie), lăsând mai multe...

Bursa a atins un nou maxim istoric miercuri

BET, indicele de referinţă al Bursei de Valori Bucureşti, s-a apreciat miercuri, 21 februarie cu 1,1% la 15.888,48 puncte, un nou maxim istoric, deci...

Ucraina acuză Rusia că atacă ținte civile cu rachete nord-coreene

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a acuzat joi Rusia de utilizarea de rachete de fabricaţie nord-coreeană pentru a efectua lovituri sângeroase în Ucraina...
Ultima oră
Pe aceeași temă