Actiunea de repopulare cu capre negre a Muntilor Rodnei intreprinsa de specialistii RNP „Romsilva” in acest sezon s-a incheiat. Capturarea cu plase a celor patru exemplare din Bucegi, un mascul si trei femele, a fost urmata la sfarsitul saptamanii trecute de prinderea altor patru, prin aceeasi metoda, in Muntii Retezat, doi masculi si doua femele. Animalele au fost eliberate in zona lacului glaciar Iezer. Sase din cele opt exemplare au supravietuit acestei operatiuni complexe intreprinse de specialistii in biologia vanatului de la Institutul de Cercetare si Amenajare Silvica. Metodologia de lucru a fost elaborata si verificata inca de la sfarsitul anilor '60. Si atunci au existat mortalitati in randul exemplarelor transferate. O astfel de situatie este oricum luata in calcul, intre anumite limite, de specialisti. Ea exprima variabilitatea raspunsului la factori de stres al indivizilor dintr-o populatie.
Elicopterele
nu au fost disponibile
„Imediat dupa capturare, caprele au fost sedate de specialistii ICAS, iar dupa o perioada de aproximativ 45 de minute li s-a administrat antidotul. Capturarea cu tranchilizante (arma cu seringa) nu este indicata intrucat tranchilizantul isi face efectul in 5-6 minute, timp in care capra fuge si ajunge in locuri care pot fi periculoase. Tranchilizarea dupa momentul prinderii in plasa este necesara pentru a reduce stresul, care este factorul care afecteaza in cea mai mare masura animalele. Transportul este de asemenea un factor de stres. De aceea am incercat sa gasim un elicopter, insa am primit raspunsuri negative de la toate institutiile carora ne-am adresat, elicopterele fiind ocupate cu alte activitati, mai ales ajutoare pentru sinistratii de la inundatii. Luni au fost capturate caprele din Bucegi, iar marti dimineata, dupa o noapte de transport cu camionul, au ajuns in Rodnei, la Borsa. Doua din ele (masculul si o femela) au plecat in seara zilei de luni. Celelalte doua femele au murit, una in ziua de miercuri, 12 octombrie, cealalta joi dimineata. Cele doua capre au fost supravegheate de personalul parcului, zi si noapte, la statia meteo. De asemenea, au fost controlate de doua ori pe zi de doi medici veterinari, care le-au administrat perfuzii cu glucoza si vitamine. La necropsia facuta la Borsa, cauza mortii a fost infarctul miocardic cauzat de stres. Exemplarele vor fi trimise la un institut veterinar pentru investigatii si analize suplimentare”, explica dr. ing. Mircea Verghelet, seful Serviciului arii protejate din cadrul Romsilva.
63 de exemplare numarate in ultimul sezon
Efortul specialistilor in biologia vanatului de la RNP Romsilva si ICAS a fost necesar. Populatia de capre negre din Muntii Rodnei se afla de mai bine de un deceniu intr-un declin numeric dramatic cauzat in special de braconaj. „In toamna anului trecut au fost numarate 61 de capre, in primavara anului 2005 – 43, cu observatia ca evaluarea mai riguroasa este cea facuta toamna, cand animalele se pot vedea mai usor. O sa vedem cate vor fi vazute in toamna asta. In ceea ce priveste strategia in domeniul caprelor negre din Romania, este un subiect care cade in principal in sarcina ministerelor implicate (Mediu si Agricultura) si nu a administratiilor de parcuri, care pot doar sa emita pareri, daca sunt intrebate”, spune dr. ing. Mircea Verghelet.