17.4 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialSarkozy si Blair lanseaza un Tratat European simplificat

Sarkozy si Blair lanseaza un Tratat European simplificat

Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, si premierul britanic, Tony Blair, au convenit asupra cadrului unui tratat simplificat care sa reformeze institutiile europene, a declarat liderul francez, citat de Reuters, relateaza Mediafax. Sarkozy vrea un tratat simplificat pe care statele membre UE sa-l poata ratifica fara a mai recurge la consultarea populatiei si care sa prevada eficientizarea luarii deciziilor in uniune, dupa ce electoratul francez si olandez au respins Constitutia europeana, in 2005. "Tony Blair si cu mine tocmai am convenit asupra a ceea ce ar putea fi cadrul tratatului simplificat. Chiar este ceva (…) Am convenit ca el trebuie sa fie un nou tratat, nu o Constitutie restransa", a explicat Sarkozy, dupa o intalnire cu Blair, in cadrul summitului G8 din Germania.
Presedintele a precizat ca acordul cu Blair se refera la modul de rezolvare a controversatului subiect al drepturilor fundamentale prevazute in vechea Constitutie, fara a oferi detalii.
"Am transmis poporului francez ca nu putem accepta o Europa care este paralizata, nu putem sta intr-o Europa blocata, nu putem fi intr-o Europa care nu dispune de institutii", a mai spus Sarkozy.
Pe de alta parte, Nicolas Sarkozy a declarat ca va propune, pana la sfarsitul anului, o noua abordare pentru a impiedica aderarea Turciei la UE. "Dupa Consiliul European din iunie, voi propune o strategie care ne va permite sa identificam o solutie pentru a nu dezbina Europa si, in acelasi timp, pentru a nu mai continua cu o strategie a aderarii", a declarat Sarkozy.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă