25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialSarkozy, pe coperta unui număr Newsweek consacrat noului extremism în Europa

Sarkozy, pe coperta unui număr Newsweek consacrat noului extremism în Europa

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, apare pe coperta revistei americane Newsweek, consacrată „noului extremism în Europa”, în timp ce Comisia Europeană a decis miercuri să deschidă o procedură de infringement împotriva Franţei după controversatele expulzări ale romilor, relatează AFP, potrivit Mediafax.

„În Franţa, preşedintele Nicolas Sarkozy, aflat în căutarea unui nou elan populist pentru relansarea unei aure politice în bernă, a lansat o campanie de acuzaţii violente şi expulzări vizând minoritatea romă”, consideră săptămânalul, în numărul din 4 octombrie al ediţiei sale europene.

„Numeroşi susţinători ai lui Sarkozy au fost şocaţi de brutalitatea ideii de a viza o minoritate etnică pentru a fi expulzată”, a adăugat revista. Potrivit Newsweek, comisarul european pentru Justiţie, Viviane Reding, a fost „la doi paşi de a-l trata pe Sarkozy drept nazist”.

Pasajul consacrat de Newsweek lui Nicolas Sarkozy („un politician de centru care se joacă de-a extremismul”) are doar 20 de rânduri, într-un articol de trei pagini, consacrat în principal alegerilor din Suedia, care au condus la intrarea în Parlament a extremei drepte, şi unei Europe obsedate de replierea asupra ei înseşi.

Dar acesta se înscrie într-un context de atacuri generalizate împotriva Franţei şi a liderilor săi, pe care unii oficiali francezi le-au calificat drept „french bashing” (atacuri feroce împotriva francezilor).

Ţara declaraţiei drepturilor omului este criticată dur pentru politica sa de demolare a taberelor de romi şi trimiterea lor, prin intermediul unui ajutor financiar, către România şi Bulgaria.

Comisia Europeană a luat miercuri decizia de principiu de a deschide o procedură de infringement împotriva Franţei pentru nerespectarea legislaţiei europene după recentele repatrieri controversate ale romilor.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă